Е-обменът на НАП с банките спира фалшификати

Е-обменът на НАП с банките спира фалшификати

Банките вече ще питат по електронен път НАП за дълговете на клиентите си, с което трябва да бъдат облекчени всички, които искат да си изтеглят заеми.
Това обясни пред БНР Росен Бъчваров, говорител на НАП, по повод онлайн справката за финансови задължения.

Според него едно от основните предимства на електронния обмен е елиминирането на риска от циркулиране на подправени и фалшиви удостоверения, тъй като става дума за хартиени документи, а когато има финансов интерес, то изкушението да се подправят такива е голямо.

По думите му, до края на 2018-та обменът трябва да е въведен на 100 % , въпреки че данъчната администрация е готова да започне още сега.

Като друго предимство на електронния обмен, говорителят на приходната агенция изтъкна пестенето на време от чакане по опашки за клиентите, както и даде следния пример.

В момента няма да ви отнеме повече от час общо, да речем, ако пътувате отнякъде в София, за да се снабдите с хартиено удостоверение, но, разбира се, ако нямате никакви неплатени задължения. Ако имате, то най-вероятно ще се наложи да се връщате на следващия ден, за да може наредената от вас сума да бъде осчетоводена. Пътуването в рамките дори на един ден струва пари, струва време и е свързано с известни неудобства, които спокойно могат да бъдат преодолени и тези неудобства са на парична стойност не по-малка от 30-тина милиона лева за всички удостоверения, които годишно издаваме ние, каза Бъчваров.

Според него в близките месец-два обменът ще е факт между НАП и банките, докато с държавните институции нещата са по-бавни./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG