Заразените с фипронил яйца вероятно са достигнали България!

Заразените с фипронил яйца вероятно са достигнали България!

Заразени с фипронил яйца е възможно и вече да са навлезли в България.  Това може да се е случило в предприятията за преработка и най-вече при сушените яйца, съобщи пред „Агрозона“ проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. „Проблемът е доста мащабен и не  е изключено да е достигнал нашите граници, след като бе открит и в Румъния. Успокоителното е, че ако има заразени яйца у нас, то те ще са за преработка, няма как да се появят в магазинната мрежа. Потребителите винаги могат да прочетат  първите две букви, изписани на продукта и да разберат, че той идва от  Холандия“, каза Белоречков.

В България на 2-3 места се произвеждат сухи яйца, тоест стават на прах и отиват за консумация в промишлени мащаби. Произвеждаме годишно от тях между 800 и 1000 тона. Оттам косвено може да стигнат до ресторанти, но не и като прясна продукция. Може да се вложат при направата на спагети, снаксове и др.

 Вероятно е да се появи и месо с фипронил в Европа, допълва проф. Белоречков. В случая, в Холандия са третирали кокошките с инсектицида без да се съобразят, че той може да премине не само в яйцата, но и в месото. „Яйца са отишли вече в половин Европа, засегнатите страни официално са 17. Проблемът е започнал от 180 ферми , което е голям брой. Не се знае какво количество птици са засегнати. Най-вероятно кокошките ще бъдат умъртвени.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG