Националният отбор на България написа история и след 50 години отново победи Швеция на футбол - 3:2 в София в Световната квалификация

Националният отбор на България написа история и след 50 години отново победи Швеция на футбол - 3:2 в София в Световната квалификация

Срещу най-трудният съперник на българите в последния половин век, тимът на Петър Хубчев не трепна и изнесе много силен мач.

Станислав Манолев откри в 12-ата минута с глава след центриране на Георги Миланов, а десетина хиляди по трибуните на "Васил Левски" изреваха - къде невярващо, къде доволно.

От 50 години нямаме победа над Швеция на футбол, от 24 не бяхме им вкарвали попадение.

Четири минути по-късно италианският съдия Паоло Талиавенто даде дузпа за гостите. Замесеният някога в скандала с корупция калчополи рефер твърде лесно отсъди нарушение на Георги Костадинов при рутинно центриране в наказателното поле.

Но на вратата на България бе Пламен Илиев, наричан Пацо Тигъра. И той спаси удара на Петер Форсберг, а после отрази и добавката на Маркус Берг!

Две минути по-късно селекционерът ни Петър Хубчев не издържа на поредното отсъждане на рефера и нахлу в игрището, за което бе изгонен на трибуните.

Шведите изравниха без особени положения пред вратата ни в 29-ата минута. Микаел Лустиг скочи спокойно, без опека, и вкара с глава след корнер. Пет минути по-късно Костадинов се извиси на задна греда и повтори под индиго гола на Манолев - 2:1.

Ето такова чудо не бяхме виждали от 37 години, два гола срещу Швеция (тогава губим 2:3 в контрола). Минута преди края на полувремето Берг се извиси и вкара четвъртия гол с глава за една половина игра - куриозно и рядко виждано, но от наша гледна точка - и доста наивно.

След почивката шведите натиснаха, стигнаха до идеални ситуации, но Илиев спасяваше. Дочакахме нашия момент - в 79-ата минута Ивайло Чочев приспа гостите с удар от 20 метра, за да донесе историческия резултат 3:2!

Победата не е само за история и статистика. С 12 точки вече сме трети и близо до върха, където е Франция с 16. Вторият Швеция има 13 пункта.

На 3 септември гостуваме на Холандия, която след 0:4 от "петлите" днес е с 10 т. и при наша победа в Амстердам изхвърча от играта.

След този двубой приемаме Франция на 7 октомври и гостуваме на Люксембург на 10-и същия месец./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG