Българският пазар на зеленчуци все по-доминиран от вноса

Българският пазар на зеленчуци все по-доминиран от вноса

В резултат на свиване на производството и на намалената конкурентоспособност на родните зеленчуци, българският пазар става все по-силно доминиран от внос. Импортът в общото потребление (прясно и преработено състояние) се очаква да достигне 34% при доматите, 27% при пипера и 26% при краставиците през 2017 година. Това става ясно от анализът на сектор Зеленчукопроизводство, направен от екип на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА към Института по аграрна икономика – София.

Най- чувствително е нараснал вносът при доматите, като по официални данни от 35 хил.т през 2013 г, той достига 70 хил.т през 2016 г. Импортът расте сериозно и при пипера, където от 15 хил.т стига до 26 хил.т, а най- малко е увеличението при краставиците – от 13 хил.т на почти 20 хил.т между 2013 и 2016 г.

 

Най-губещото производството от промените

Анализът е засегнал трите основни за страната видове – домати, пипер и краставици. Те имат най-голямо производствено значение за фермерите и са сред най- консумираните от населението и отразяват цялостното състояние в сектора. Делът на зеленчукопроизводството намалява от почти 12% през 2007 г. до 4% през 2016 г., като това производство се явява най-губещото от промените в политиката. Независимо че зеленчукопроизводството използва земята като непосредствен фактор на производство, заради производствени специфики, пазарни неиз- вестности, организационни проблеми, и не на последно място, силното търсене на земя за изграждане на консолидирано зърнопроизводство, този сектор се свива непрекъснато./Агрозона

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG