Вносът на чужди специалисти ще е по-лесен за всички сектори

Вносът на чужди специалисти ще е по-лесен за всички сектори

Отдавна исканото от много компании облекчаване на процедурата за внос на чуждестранни работници скоро ще се случи. Защото това предвиждат промени, предложени между първо и второ четене на проектозакона за МВР - т.нар. синя карта за висококвалифицирани служители от страни извън ЕС да се издава при облекчени условия. Мерките бяха приети по време на изнесено в Русе заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Предложението предвижда да се премахне ограничителният списък с професии, според който се внасят висококвалифицирани кадри. Допълнително валидността на картата ще се повиши - от една година в момента до четири години.

В момента всяка синя карта се издава за по една година с възможност да се поднови за допълнителен период от още една, без ограничение в броя на подновяванията. Трябва обаче да има основание. С предложението в проектозакона на МВР първоначалният лимит ще бъде увеличен до 4 години. Също така ще отпадне списъкът с професии, по който могат да се внасят висококвалифицирани специалисти без доказана липса на кадри (чрез "пазарен тест"). Към момента този списък включва десет професии - от сектора на информационните технологии.

Предложението не би трябвало да срещне съпротива от страна на работодателските организации, тъй като представителите на бизнеса отдавна посочват улесняването на вноса на работници като възможно решение на недостига на специалисти. От друга страна, синдикалните организации посочиха още в началото на годината, че не подкрепят разширяването на списъка с професии, тъй като това ще постави в неравностойно положение както българските, така и европейските граждани, и отново поставиха въпроса за заплатите тук./infostock.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG