Николай Ангелов, IBM: Надявам се ефектът от проектите ни да обхване цяла България

Николай Ангелов, IBM: Надявам се ефектът от проектите ни да обхване цяла България
Първата по рода си IBM Corporate Service Corps инициатива (IBM CSC) в София приключи с официална церемония в Столична община.
По време на събитието бяха обявени резултатите от инициативата, която цели да подкрепи икономическите възможности и конкурентоспобност на България в области като устойчиво развитие, обществено здраве, икономическо развитие и развитие на талантите.
Повече за инициативата ще научите в интервюто на Actualno.com с Николай Ангелов, главен оперативен директор на IBM България и Югоизточна Европа.
 
Разкажете ни малко повече за IBM Corporate Service Corps.
Про боно инициативата на IBM Corporate Service Corps стартира през 2008 г., като вече девет години работи активно. Като част от нея са изпратени 3500 души по цял свят в близо 40 държави. Това са най-добрите ни специалисти според областите, в които организациите и институциите имат нужда от съдействие. Например, ако се нуждаят от маркетингова консултация, се изпращат маркетинг специалисти, за други, които търсят техническа помощ, се избират технически специалисти и т.н.
 
Какъв е мотивът да правите това?
Две са причините. Едната е, че IBM е глобална компания, нашите клиенти са по цял свят и съответно се възползваме от всяка възможност, за да допринесем за развитието на отделните региони. Всички ние - като хора и като общество, живеем по-добре в резултат на това. Разбира се, има райони, където подобни инициативи са по-необходими, най-често в развиващите се страни, където се налага да сме и по-активни. Другата причина е свързана с мотивацията на служителите ни, доколкото подобни програми носят добавена стойност и за екипите ни. Благодарение на IBM CSC служителите ни се запознават с различни култури, традиции и гледни точки. Това помага и на нас като компанията да се развиваме постоянно и в по-добра посока.
 
А с какво проектите, които са свързани конкретно със София и България, биха подобрили градската среда и въобще - условията за живот?
В София талантите на IBM работиха с четири НПО и институции – проект Зелена София на Столична община, Агенция по трансплантациите, Център за приобщаващо образование и Airbg.info. Изпълнението на проектите ще доведе до подобряване на учебната среда, на чистотата на въздуха и на градската среда като цяло. Надявам се ефектът да обхване не само София, но да има и по-мащабен обхват - в цяла България. Знаете например, че темата с високите нива на прахови частици във въздуха, е валидна не само за столицата. Подобен тип проекти, отворени към хората, изграждат нашето общество и нещо повече – надграждат го. Това ни кара да мислим позитивно за бъдещето.
 
Какво Ви предстои?
Надявам се в скоро време да посрещнем следващия екип на IBM CSC, който да помогне и на други организации в България. Искаме да подобрим работата и живота на гражданите, като за целта работим активно и с университетите.
 
С кои университети работите?
Партнираме си с всички големи висши учебни заведения, като активно се включваме и при подготовката на учебните програми. Важно е в тях да фигурират актуални теми и предмети, част от модерния начин на живот. Това не само прави студентите по-конкурентоспособни на пазара на труда, защото придобиват умения, базирани на икономическите нужди на 21 век, а допринася и за технологичното развитие на страната и подкрепя икономическите способности на България. Николай Ангелов е главен оперативен директор на IBM България и Югоизточна Европа. Под негово ръководство са всички бизнес операции в Унгария, Румъния, Хърватия, Словения, България и Сърбия. Николай разполага с богат професионален опит и заема редица управленски позиции в IBM в областта на финансите. Бил е финансов директор на IBM Глобални пазари, международни бизнес партньорства и дигитални продажби за ЦИЕ, Близкия изток и Африка, финансов директор на IBM България и Югоизточна Европа, както и финансов директор на IBM Сърбия.
 
Интервю на Румен Скрински

 
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG