Кметът на Балчик: Тази година инвестираме 1,5 млн. лв. в общинската болница

Кметът на Балчик: Тази година инвестираме 1,5 млн. лв. в общинската болница
Проблемите и постиженията на местно ниво често биват неглижирани в българския информационен поток. Затова Actualno.com започна инициатива за разговори с българските кметове - за да научим с какви проблеми се сблъскват и какви успехи постигат. Днес разговаряме с кмета на Балчик г-н Николай Ангелов.
 
Г-н Ангелов, прави се ремонт в болницата с общински средства. Къде са насочени инвестициите?
Казано накратко - да стоплим болницата. Тоест, правим климатизация. Сменяме малкото останала от предишни ремонти дограма - дървена или желязна. И след климатизацията предполагам, че болницата вече ще бъде с температурата, с която трябва да бъде. Това е основното, а с това ремонтираме естествено стени, окачени тавани.
 
Тя формира ли големи задължения?
Нашата болница не е с много задължения. Има, но не е в тежко финансово състояние. Без да се хваля, това се дължи на община Балчик. Все пак осигуряваме пряка субсидия от 1 000 000 лв. на година. И в това не влизат капиталовите разходи.
 
Имате подкрепата на Общинския съвет всеки път? Да, залага се в бюджета за съответната година. Последните две-три години е така. Преди беше по 800 000 лв. Истината е такава, че общинските болници са в изключително неблагоприятно положение. За тях са оставени клиничните пътеки, които са най-ниско платени. Те са обикновено с отделения по вътрешни болести, неврологично, АГ-отделение, детски болести. А това не са дейности, които се финансират достатъчно високо от Здравната каса. Говоря така, защото все пак съпругата ми е лекар и имам визия по този проблем. Те по-скоро изпълняват социални функции, не са структурирани като едно стандартно търговско дружество, ориентирано към печалба. Неслучайно всички общински болници в България са в недобро финансово състояние. И ако общините всъщност не си подпомагаме собствените търговски дружества, те няма как да устоят на пазара.
 
А как съумявате да отделяте такава крупна сума?
Може би е за сметка на нещо друго, но здравеопазването все пак трябва да е приоритет на една община. Не можем да си оставим жителите на общината без болница. Бихме могли, но не смятаме, че така е редно. И наистина ние субсидираме с доста висок процент от бюджета си болницата.
 
Но казахте, че освен субсидията, планирате ежегодно и за капиталови разходи?
Точно така. Тази година ще инвестираме в болницата над 1,5 млн. лева. Казвам „ще инвестираме“, защото все пак този ремонт още не е платен. Над 500 000 лв. са за капиталови разходи плюс 1 000 000 лв. директна субсидия. Лятото преасфалтирахме подходите и паркинга пред болницата. Това също беше целенасочена инвестиция. Нашата логика е, че за да получиш, първо трябва да дадеш. Тоест, опитваме се да направим колкото се може по-добри условията на болните. Нашата болница е добре оборудвана с европейски средства. Преди няколко години реализирахме проект за около 3,5 млн. лв. в оборудване. Разполагаме с модерна техника. Единственото, което е проблем, са ниските стандарти на заплащане на клиничните пътеки точно в определени области. Но това не зависи от нас.
 
Кои са значимите проекти до половината от сегашния Ви мандат?
За сегашния мандат не може да се каже, че сме направили кой знае какво голямо поради простата причина, че всички общини изпълняват големите проекти с европейски средства. Ние като чиста капиталова програма, тъй като сме община с немалко собствени приходи, инвестираме от порядъка на 2,5-3 млн.лв. всяка година. Става въпрос за вложения в сгради, улици, пътища и т.н. Категорично мога да кажа, че след тази година няма вече общинска сграда, която се нуждае от ремонт. Абсолютно всичките ни детски градини, училища, читалища или каквато и да е друга обществена сграда са основно ремонтирани през последните пет години.
 
А защо не говорите за европейски проекти?
Защото все още нямаме изпълнен голям инвестиционен европейски проект в този мандат. Имаме изпълнени т. нар. "меки мерки" - всички наши гости бяха очаровани от 3D-прожекциите, които направихме на стената на Мелницата. В момента вече имаме по Програмата за селските райони един проект за 6 млн. лв., който касае четвъртокласната пътна мрежа. Живот и здраве, започваме изпълнението.
 
Какво показва анализът на отминалия летен туристически сезон? Рекордно успешен. 2016-та беше рекорден в сравнение с предишните. 2017-та е с 5% по-добра от 2016-та. Това естествено води до увеличение на приходите в община Балчик от т. нар. туристически данък.
 
Постигнат ли е максималният капацитет по отношение на туризма?
Няма област, в която някой да каже, че всичко е изпълнено и е стигнат върхът. Естествено, целта на всички, които се занимават с туризъм, е една - да се удължи сезонът. Всички знаят, че през пика на туристическия сезон - юли и август, няма проблем. 100% заетост, но тя е недостатъчна. Все пак са само два месеца. Затова почти всички инвестират, включително и туроператорите, за да могат да разширят сезона. А тъй като това няма как да стане по класическия начин - хората да стоят на плаж, затова се правят много други мероприятия: турнири, конгреси и т.н.
 
А наличие на градски атракции?
Със страхотен отзвук бяха прожекциите. Да не забравяме, че Балчик с гордост носи името "Фестивален град на Балканите". Почти всеки ден от май месец до септември нещо се случва в града - дали ще бъде хоров фестивал, дали театрален, дали класическа музика, фолклорен, детски. Умишлено даже започваме от май месец. Септември например на фолклорния фестивал имаме около 1500 участника. По този начин се опитваме да удължим сезона.
 
Редактор: Анита Чолакова

 
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG