ТЪРСИ

ВАС потвърди солените глоби на две фирми, наложени от КЗК

ВАС потвърди солените глоби на две фирми, наложени от КЗК

Върховният административен съд потвърди наложените от КЗК глоби на две български фирми.
Потвърдена е санкция в размер от 253 960 лв. за заблуждаваща реклама на "Олинеза" ЕООД, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията.

Проучването на КЗК е установило, че рекламното послание "-15 процента", свързано с продукта "Олинеза трапезна майонеза" създава заблуждаваща визуална и смислова представа за намаление на продажната цена на дребно на една опаковка "трапезна майонеза Олинеза" 200 грама, като се промотира нейното намаление с 15 процента, а в действителност това намаление се отнася за цената, на която продуктът се доставя до търговската мрежа, съобщи БТА.

В своето решение съдът изцяло споделя констатациите на Комисията за извършено нарушение на забраната за заблуждаваща реклама.

Върховният административен съд потвърди и санкция в размер от 160 026 лв. за извършено нарушение от "Техем Сървисис" ЕООД. Нарушението се изразява в злоупотреба с господстващо положение на пазара на реализация на индивидуални разпределители на топлинна енергия, във връзка с услугата - дялово разпределение за територията на страната.

Проучването на КЗК е установило, че "Техем Сървисис" ЕООД е прилагало цени по отношение на уредите за дялово разпределение - Techem data III и Techem vario S III - дистанционен отчет за периода от 1 февруари 2013 г. до 10 февруари 2014 г., за градовете София, Плевен и Русе в размер на 39 лв., а за Пловдив цена 43 лева.

КЗК е установила още, че "Техем Сървисис" ЕООД е злоупотребило с господстващото си положение и като е ограничило избора на потребителите като е предоставило възможност на потребителите си в Пловдив, а в последствие и в Русе, да изберат дали да закупят или да наемат уредите за дялово разпределение, а на потребителите си в останалите градове не е предложил такава възможност./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG