ОБЩИНА ЛУКОВИТ ПРОДЪЛЖАВА ДА РАЗВИВА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА

ОБЩИНА ЛУКОВИТ ПРОДЪЛЖАВА ДА РАЗВИВА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА

През последните години Община Луковит полага целенасочени усилия за развитие на социалните услуги за децата с увреждания и техните семейства. През 2013 г. ремонтира трети етаж на общинска сграда на ул. „Гето Йошев“ №26 и изгради асансьор със средства от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. През 2014 г. откри новата за общината социална услуга – Център за социална рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/. Вече три години той предоставя почасови услуги на деца и младежи с увреждания – рехабилитация, арт и трудотерапия, социално консултиране.

През 2015 г. с общински средства се облагороди дворното пространство и се ремонтираха първия и втория етаж на сградата, където бе преместен Дневният център за деца и младежи с увреждания.

Дневният център продължи работата си в обновените помещения, но оборудването и обзавеждането му остана старо и непригодно, в голямата си част преместено от закрития Дом за деца с физически увреждания. Затова тази година Община Луковит кандидатства с проектно предложение „Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в гр. Луковит“, което предвижда доставка на обзавеждане и оборудване, пригодено за деца с увреждания.

На 01.12.2017 г. кметът на община Луковит Иван Грънчаров сключи Договор №РД-02-37-153 с Министерство на регионалното развитие и благоустройството за отпускане за безвъзмездна финансова помощ по процедура BG16RFOP001-5.001 “Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., финансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие (ЕФРР) и от държавния бюджет на Република България. Проектът е с продължителност 9 месеца и е на стойност 56 410,18 лв.

Общата цел на проекта е осигуряване на подходяща социална инфраструктура, допринасяща за повишаване ефективността на предоставяните услуги в Дневен център и в ЦРСИ и обединяването им в Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства с капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги. Конкретната цел на проекта е доставка на подходящо оборудване и обзавеждане.

Ще бъдат закупени уреди за рехабилитация – вертикализатори, проходилки за деца с увреждания, меки тухлички и пейки, гимнастически дюшеци, масажни топки, огледала за логопедична работа, както и дидактически материали - мемоигри за развитие на паметта, вниманието и концентрацията, пъзели, образователни и творчески комплекти. Помещенията ще бъдат обзаведени с нови маси, столове, етажерки и сгъваеми легла тип „легло в шкаф”, с което ще се освободи повече пространство за игри, занимания и консултации с децата и техните семейства. Ще бъде подменен също кухненски и постелъчен инвентар.     

Този проект е в изпълнение на държавната политика за деинституционализация на децата с увреждания, като последователните усилия на Община Луковит са насочени към гарантиране правото на децата на семейна среда и на достъп до качествена грижа, до образователни, здравни и социални услуги според индивидуалните им потребности.

Следващият етап предвижда специфични обучения на персонала за подкрепа на децата и семействата съобразно техните нужди със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG