Разлог тупти със сърцето на „Старчевата“. Карнавалът събра хиляди на Централния площад

Разлог тупти със сърцето на „Старчевата“. Карнавалът  събра хиляди на Централния площад

Новогодишният кукерски карнавал „Старчевата“, който всяка година се провежда на 1 януари, отново впечатли гостите на град Разлог и обедини 7-те квартала на града в стремежа си да покажат по възможно най-красивия начин хилядолетната традиция по гонене на злите сили. От пеленачета до хора на достойна възраст бяха облечени в красивите разложки носии и се включиха с настроение и усмивки в кръшните хора от Разложкия край. Кукерите и техните ръководители, с житни класове в ръце,  извършиха ритуала по гонене на злите сили и привличане на доброто и красивото. Над 200 кукери и близо 1 500, облечени в носии, се включиха в Новогодишния кукерски карнавал.

Традицията в планинския град събира всяка година хиляди туристи, които също се включват в емоционалния обичай. Хора от страната и чужбина и тази година избраха Разлог, за да се насладят на обреда, който е в основата на карнавала.

Поздрав към жителите и гостите на община Разлог отправи кметът инж. Красимир Герчев, който пожела новата година да бъде здрава, щастлива и по-успешна от предишната. „Новогодишният кукерски карнавал „Старчевата“ е обичан и чакан от малки и големи, които с трепет се приготвят цяла година за него. Традицията  се тачи с всяка изминала година все повече, а хората, които се обличат в разложки носии и в кукерски костюми се умножават. Това ме кара да се гордея с жителите на община Разлог, защото докато спазват традициите от миналото, Разлог ще се развива и в бъдещето. Хората на Разлог са хора, уважаващи корените си и  заради това Разлог ще пребъде“-каза още инж. Герчев.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG