В Луковит 80 момци начело с кмета играха мъжко хоро на Йордановден

В Луковит 80 момци начело с кмета играха мъжко хоро на Йордановден

В Луковит 80 момци начело с кмета Иван Грънчаров играха мъжко хоро в река Златна Панега на Йордановден. Най-малкият участник бе 9-месечният Йован, носен от баща си – миналогодишния спасител на кръста Цветелин Йотов.

По традиция 6 януари започна в храм „Св. вмч. Георги“ със Света литургия и Богоявленски водосвет. Момците от зори се стичаха на брега на реката, облечени в народни носии и развяващи национални знамена. Заедно с тях бяха и много луковитски моми и невести, нагиздени също в традиционни облекла. Момчетата подеха хорото още край празничния огън.

Събралите се стотици местни жители и гости на града се наслаждаваха на пъстрата картина, прекрасните изпълнения на гайдарите от школата на Петър Янев и песните на фолклорна формация „Дилянка“.

Всяка следваща година мъжкото хоро в Луковит увеличава числеността си. И този път юнаците начело с кмета нагазиха във водите на Златна Панега, огласявайки простора с песни и възгласи. Щастливецът, извадил кръста от реката, е 28-годишният Николай Спиров.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG