ТУРИСТИЧЕСКИ ФОРУМ СЪБРА БИЗНЕС И ИНСТИТУЦИИ ОТ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ

ТУРИСТИЧЕСКИ ФОРУМ СЪБРА БИЗНЕС И ИНСТИТУЦИИ  ОТ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ

30 организации се присъединиха към Меморандум за партньорство между организации и институции в сферата на туризма, работещи на територията на Югозападна България и Източен регион на Македония. Подписването на документа стана по време на туристически форум под надслов „На фокус е туризмът“, чийто домакин беше Областен информационен център – Благоевград. Над 100 участника от България и Македония се включиха в събитието, организирано от сдружение „НА ФОКУС“, България и сдружение „ЛЕШКИ“, Македония по проект „Устойчиво развитие на туризма – актив за трансгранично сближаване и просперитет“. Проектът се финансира по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ИПП България – Македония.

 

„Много се надявам, че с изпълнението на този проект сме успели да постигнем основната цел, която си поставихме в началото. А именно, засилване на трансграничното сътрудничество между хората и институциите в региона, с цел съвместното справяне с общи предизвикателства и използване на целия потенциал за развитие на трансграничния регион“, коментира ръководителят на проекта и председател на сдружение „На ФОКУС“, Янислава Вангелова.

 

25 щанда с храни и напитки, характерни за населеното място, което представят, народни носии, различни информационни и рекламни материали и много атрактивна информация за туристически обекти и услуги показаха непознатото лице на туризма от двете страни на Българо-Македонската граница. През целия ден представители на туроператори, местни власти, НПО и МСП, както и културни институции имаха възможност да обменят информация и контакти

 

По време на втората част на форума бяха разисквани актуални теми за развитие на туризма с цел повишаване на конкурентоспособността на този сектор в трансграничния регион.

 

Сред темите, които бяха дискутирани, бяха възможности за финансиране на проекти в сферата на туризма с пари от ЕСИФ, работа в мрежа, маркетинг в туризма и използване на ИКТ за развитие на туристическия бизнес.

 

Проект „Устойчиво развитие на туризма – актив за трансгранично сближаване и просперитет“ приключва на 17 януари 2018 г. с аналогичен туристически форум в македонския град Берово.

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG