16 фирми посредници за работа в чужбина са с отнета регистрация за последните две години

16 фирми посредници за работа в чужбина са с отнета регистрация за последните две години

Агенцията по заетостта (АЗ) е прекратила регистрацията на 16 фирми посредници за наемане на работа в чужбина в периода 2015-2017 г. Причината за прекратената регистрация са констатирани нарушения от Главна инспекция по труда и влезли в сила наказателни постановления.

Без да се съобщава конкретно, но обявената днес информация е по повод разкритията първо от британски медии, а след това и от български, за лоши условия на работа в английска фирма за отглеждане на цветя. Българските работници са наети с посредничеството на новозагорската фирма за трудово посредничество "Омега", срещу която веднага беше предприета процедура за отнемане на регистрацията.

От АЗ уточняват, че най-честите нарушения, довели до прекратяване на регистрацията на фирмите посредници, са свързани със събиране на такси от търсещите работа лица за посредничеството; изпращане на работа в чужбина без посредникът да е сключил посреднически договор с чуждестранен работодател; посредникът не предоставя на работниците индивидуален трудов договор за наемане на работа.

Наказаните фирми не са поддържали електронен регистър за търсещите работа и не са сключвали посреднически договори, обявиха още от Агенцията.

От там допълват, че в качеството си на единствената обществена служба за заетост Агенцията по заетостта провежда активни мерки за подробно информиране и превенция на рисковете за работа в чужбина. Чрез бюрата по труда се осъществяват информационни кампании за всички лица, които искат да работят извън България. В своите териториални поделения, както и на интернет страницата си www.az.government.bg, Агенцията разпространява актуални материали, съдържащи информация за условията на живот и труд в различните държави. Акцентира се върху рисковете от нерегламентираната заетост и възможните злоупотреби по отношение на заплащане, социално и здравно осигуряване, правата и задълженията на работниците./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG