ТЪРСИ

В навечерието на Сирни Заговезни в Луковит се проведе Шестият кукерски празник

В навечерието на Сирни Заговезни в Луковит се проведе Шестият кукерски празник

В навечерието на Сирни Заговезни в Луковит се проведе шестото издание на Кукерския празник „Февруарска плетеница“ 2018. На 17 февруари площад „Трети март“ се превърна в сцена на пъстри и шумни сурвакари, на нагиздени и игриви булки и невести.

Местният танцов клуб „Луковитски бисери“ с ръководител Емилия Тилова, който е и инициатор на празника, зарадва луковитчани с автентични български хорà и традиционни облекла, характерни за района. „Макамлийско“, „Челе уне“, „Раковата“, „Чачак“ бяха част от засуканите и енергични хорà, които се играха на площада.

Заедно с „Луковитските бисери“ тази година в празника взе участие и сурвакарската група на село Долна Секирна, община Брезник. Групата съществува от близо 50 години и е носител на голямата награда „Златна маска“ от Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2014“ гр. Перник.

Ехото от звънците на групата огласи Луковит и предаде на публиката енергията на мистичния ритуал на обновлението. Страшните маски и атрактивни костюми, лумкането със звънци и чанове, танците и обредните действия заредиха с духа на Сурва града на Луковитските моми.   

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG