Три години мониторинг за малките фирми и пет за големите по подмерки 4.1 и 4.2

Три години мониторинг за малките фирми и пет за големите по подмерки 4.1 и 4.2

Три години след като е направено окончателното плащане по подмерки 4.1 и 4.2 продължава мониторингът върху изпълнението на проектите, когато получателят на европейски средства е малко или средно предприятие. Строгият контрол продължава цяла петилетка, ако проектът е на голяма компания. Това съобщи вчера зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция Атидже Алиева-Вели във втория ден от Шестата Национална среща на земеделските производители.

Изпълнението на инвестицията 4.2 започва в едногодишен срок

Контролът, осъществяван от ДФЗ по подмерки 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, засяга всички етапи от процедурата за подпомагане по ПРСР 2014-2020. Преди подаване на искането за плащане, ДФЗ прави проверка за започване на реалното изпълнение на инвестицията в срок. За подмярка 4.1 той не бива да е по-дълъг от девет месеца от датата на подписване на договора за финансово подпомагане, ако инвестицията не включва строително монтажни работи (СМР) или трайни насаждения. Една година е срокът, ако има предвидени СМР и/или създаването на овощни градини. За подмярка 4.2 срокът не трябва да е по-дълъг от дванадесет месеца от датата на подписване на договора за финансово подпомагане, стана ясно от думите на експерта.

Проверяват се и необходими инвестиции извън договора

На етап подаване на искане за плащане, ДФЗ следи дали инвестицията е извършена в съответствие с одобрения проект и приложенията към договора, в срока, определен в него, както и дали искането за плащане е придружено от всички изискуеми документи. Обект на проверка е също така извършването и въвеждането в експлоатация на инвестициите, които не са предмет на договор с ДФЗ, но са необходими за изпълнението на одобрения проект. Проверява се и наличието на съответствие с критериите за допустимост и тези за подбор. Следи се и за използване на активите, предмет на подпомагане, съгласно предназначението и условията, посочени в одобрения проект, уточни Вели.

Преди отпускане на финансова помощ, на базата на документален контрол и такъв на място, фондът прави точна калкулация на допустимата за изплащане субсидия. При наличие на несъответствия и неспазване на правилата за получаване на финансова помощ, сумата може да бъде намалена.

Санкциите, които се налагат при неспазване на поетите ангажименти зависят от степента, продължителността и тежестта на нарушението. Освен това значение има и това дали неспазването на задълженията е отстранено или прекратено./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG