За първи път в историята жена оглави Евростат. Тя е българката Мариана Коцева!

За първи път в историята жена оглави Евростат. Тя е българката Мариана Коцева!

 За пръв път в историята българка оглави Европейската статистическа служба. Мариана Коцева бе назначена тази сутрин за генерален директор на Евростат, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Тя е първата жена на тази позиция и първата българка – генеален директор в ЕК.

Близо шестте години в Евростат, както и предишният ѝ опит като директор на Националния статистически институт в България ѝ осигуряват всички необходими умения и опит за новата позиция, посочват от ЕК в днешното си съобщение.

В края на януари Коцева бе обявена за изпълняваща длъжността генерален директор, днес официално тя стана титуляр.

И до момента Коцева бе най-високопоставеният българин на изборна длъжност в евроинституциите. От юли 2012 г. бе заместник на председателя на Евростат - германеца Валтер Радемахер, който се пенсионира в началото на годината. За назначението ѝ нямаше побутване, връзки и каквато и да е протекция, а единствено безспорен професионализъм в областта на статистиката.

Генералният директор на Евростат е с ранг на еврокомисар. Базираното в Люксембург бюро е организация, на която в Еврокомисията разчитат за изработването на секторни политики и анализи.

Днес ЕК взе решение за още четири назначения на високо управленско ниво. Темис Кристофиду (Кипър) ще бъде новият генерален директор на Генералната дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“. Жост Корте (Дания) е определен за новия генерален директор на Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“. Жан-Ерик Пакет (Франция) ще оглави Генералната дирекция „Научни изследвания и иновации“. Мауро Петриционе (Италия) става генерален директор на „Действия по климата“.

Досегашните директори на три от дирекциите (за климата, иновациите и социалните въпроси) ще станат съветници в Европейския център за политически стратегии.

На 1 март 2018 г. Параскеви Миху ще оглави генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“, реши още ЕК. Тя е първата жена на този пост.

Определени са и петима зам. генерални директори, четирима от които са жени.

С днешните решения процентът на жените управленци ще се увеличи от 11% (през ноември 2014 г.) на 36% и ще доближи целта, поставена от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер – 40% до 31 октомври 2019 г./offnews.bg


 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG