От Банско стартира представянето на 12-те винено-кулинарни дестинации на България

От Банско стартира представянето на 12-те винено-кулинарни дестинации на България

В Банско бе поставено началото на проекта „Сподели България” – съвместен продукт на Министерствата на туризма и земеделието. С инициативата са начертани 12 винено-кулинарни дестинации в страната, акцентиращи върху типичните за всяка от тях храни и вина.

За представянето на първите две - “Долината на Места” и “Долината на Струма”, в кръглата маса се включиха министрите от двете ведомства - Николина Ангелкова и Румен Порожанов, които със съдействието на домакина, кмета Георги Икономов, запознаха представителите на бизнеса – хотелиери, ресторантьори, собственици на изби и винопроизводители, със същността на проекта.

„Концепцията на проекта е да се разработват нови, допълнителни туристически продукти, които да отведат туристите до вътрешността на страната, до по-малко познатите места. Има голям потенциал в създадените вече кулинарни и винени традиции. Следва да ги използваме и разработим като допълнение към предлаганите услуги в сферата на туризма” заяви туристическия министър Николина Ангелкова при откриването на дискусията.

„В проекта сме включили 50 общини с над 100 туристически обекти в България. Разчитаме на диалога с местния бизнес, с производителите, с местните власти, за да намерим най-правилната и успешна реализация на маршрутите, така че те да подпомогнат опознаването на регионите и техните кулинарни традиции. Един от приоритетите на нашето министерство е утвърждаването на качествената продукция на пазара. Наложени са високи стандарти за производство на квалитетни месни и млечни продукти и вина. Долините на Струма и Места са известни с производството на череши в Кюстендилския край, с лозарството и невероятните вина по долното поречие на Струма и в Неврокопския край. Банско пък е известно с гостоприемството си и с уникалните си кулинарни традиции. Всеки вероятно е опитал поне веднъж Банска капама, Бански старец или Катино мезе ” каза земеделския министър Порожанов.

Кметът Икономов благодари на министрите за изборът им Банско да бъде началото на представянето на съвместната инициатива. Той подчерта, че разработването на нови туристически продукти е от изключителна важност. „Добрият туризъм без добрата храна е невъзможен. Местните продукти, екологичната храна и разбира се чаша хубаво местно вино правят преживяването пълно” коментира Икономов.

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG