НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ С ДОМАКИНСТВОТО НА СЕДМО СУ „К. ШАПКАРЕВ“ – БЛАГОЕВГРАД ЗА ДЕСЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ С ДОМАКИНСТВОТО НА СЕДМО СУ „К. ШАПКАРЕВ“ – БЛАГОЕВГРАД ЗА ДЕСЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА

Под звуците на Исихия с „Ветре“ и музикалнотопослание отЗемятакъм далечния Космос- „Излел е Дельо хайдутин“ стартира Десетото юбилейно състезание по информационни технологии „Етнографски области – знаци на паметта“.

С уникален замисъл да разходят участниците и гостите от цялата страна из шестте етнографски области на България, организаторите и домакините на състезанието от Седмо СУ „Кузман Шапакрев“ грабнаха публиката в драматичния театър и я понесоха в невероятна разходка из красотите на Родината ни. Обхождайки най-красивите кътчета на нашата страна, всеки от състезателите разпозна най-ярките символи от своя роден край с белезите на българското културно-историческото наследство и природните красоти на всяка от шестте области. Пътят от Родопската етнографска област с  „Чудните  мостове“, „Перперикон“, „Дяволското гърло“,“Ягодинската пещера“ и още редица чудеса премина през най-значимите археологически паметници и архитектурно-исторически резервати, през нестинарките на Странджа, долината на розите и красивото българско Черноморие. Обходи богатия Добруджански край, тихият бял Дунав, Величествената Стара планина, Шоплъка и красотите на нашата столицата. Най-вълнуващите послания отекнаха в Пиринската етнографска област с посланията на дядо Вазов: „Поклон, скали, води! Поклон, ели гигантски!Вам, бездни, висоти! Вам, гледки великански!“. Калдаръмите и чамовете, красотата на българската шевица и автентичния фолклор, уникалните природни красоти и древната история, накараха и гости, и домакини да се гордеят, че са българи.

С разтърсващ поздрав към всички участници, директорът на училището д-р Лилия Стоянова докосна най-тънката струна на човешката душа – носталгията на гурбетчиите. Тя призова тези талантливи млади хора да се огледат и оценят красотата на  България и да останат в нея,  да съхранят нейните ценности чрез средствата на информационните технологии.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG