Отец Божидар: Написах "Черната овца", но рокът не е Спасението!

Отец Божидар: Написах

Тази история е истинска. Това е историята на един музикант, решил да облече расото, вместо да бъде рокзвезда.

 

Той е Божидар Главев, вече отец Божидар. И макар и вече отец Божидар, той и до днес си остава автор на едни от най-великите парчета в българския рок и в историята на група "Ахат". Може би някои знаят за тази история, но въпреки това не е зле да я припомним точно в тези дни. Твърди се, че рокът бил дяволска музика, но превъплащението на безспорната рокзвезда Божидар Главев в отец Божидар показва точно обратното. Това си е негов личен Великден. И преди да си поговорим за рокхимна "Черната овца", нека чуем едно не по-малко силно парче на "Ахат", а именно - "Монолог". Прекрасна песен, нали?

 

Отец Божидар, ти извървя своя път към храма. В същото време обаче написа и "Черната овца", а тази песен беше сред най-бунтарските през 90-те години, наред с тези на Георги Минчев. Днес изглеждаш някак особено и дори страховито освободен. Помири ли се със себе си?

- Свободата не е особеност, а даденост. Всеки носи тази свобода у себе си, но не всеки знае и разбира, че я има и как може да я отключи. В живота на всеки човек има много моменти и спонтанни мигове, в които се взимат решения и някои от тях стават негова съдба завинаги. Стига да схванеш и усетиш тези мигове. Аз взех това решение за себе си. Реших да повярвам и повярвах. И изобщо не съжалявам, напротив. Сега се чувствам спокоен и уравновесен. Чувствам се и уверен, защото отдавна разбрах, че съм направил своя правилен избор.

 

Нямаш ли поне една скрита китара някъде наоколо?

- Нямам. А и такива неща като криене и некриене отдавна ми изглеждат смешни.  Какво да крия? Нямам нищо за криене, но и нищо за нов суетен показ. Отдавна вече не ме интересуват такива неща. Аз съм християнин, ако искаш бъди и ти...

 

- Рокендролът може ли да бъде спасение?

- Не, не може!

...През 1984 г. Божидар, заедно с Денис Ризов и Звездомир Керемидчиев основават група "Оазис". През 1986 г. тримата стават част от група „Ахат”.

Божидар Главев   е автор на музиката на всичките осем песни от първия албум на бандата, издаден през 1988-ма и пуснат на пазара година по късно, както и на пет от текстовете на песните в него. Създател на най-големия хит на „Ахат” – „Черната овца”, определен от редица класации и за най-добър български рок хит.

След 1990 г. изоставя музикалната си кариера и се отдава на православната вяра. Става свещеник в енорийските храмове "Св. Архангел Михаил" в село Горица и "Св. Вмчк. Димитър Солунски" в град Каблешково, област Бургас (Сливенска епархия).

Основател е на сайта "Бъди верен", в който се обявява срещу модернизацията на българската православна църква...

Така пише в "Гугъл"...

... Не е важно какво пише в Гугъл. Тук се случват едни метаморфози - в съзнание, посока, любов, вяра... Нямайте обаче никакво съмнение, че и "Походът" ще продължи. Това обеща Денис.

 

-Денис, свърши ли походът  на "Ахат"?

Ни най-малко, вече сме готови. Излизаме с нов албум! И то много скоро.

 

-Какво ще пише в този албум?

Ще пише доста неща, защото освен познатите ви парчета, ще има и доста други, които ще са истинският "Ахат", както винаги.

 

-Отец Божидар да не ви се скара?

Няма. Той намери вече пътя си и посоката си.

 

-Звезди, "Черната овца" символ на какво е?

"Черната овца" беше парчето с най-разбираемия текст тогава. Символ е на свободата. Хората му повярваха, запяха го и те го направиха хит. Ние от "Ахат" пък направихме така, че да има общуване и да пеем заедно. Така е и до днес...

 

... Искам тази история да си остане недовършена. Не съм Агата Кристи и сам да съставям ребуси, които после пак блестящо сам да си ги решавам. Не ми трябва да разгадавам до последно кой е убиецът, трябва ми да разбера кой е СПАСИТЕЛЯТ. Чарът на нещата не е в тяхното съвършенство, а точно обратното. Именно несъвършенството дава шанс на всеки някога да намери, открие и посочи личния си Великден. Точно, както Божо изведнъж се превъплати в Отец Божидар. Силата на вярата не е в Йода, в теб е, приятелю. Ще ми се само да сме добри хора. Не само в тези дни. Какво, например, ни пречи да подадем ръка на дама, когато слиза от автобуса? Или да побутнем колата на съседа, когато трудно пали? А за "Черната овца"? Ето ви още много "черни овце"...

П.С. Този текст не е учебник по зоология, нито пък е трактат по Богсловие и Богославие. Просто е една приятелска усмивка. Христос Воскресе! /offnews.bg

 

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG