Собствениците на земеделски земи ще могат да променят техния статут

Собствениците на земеделски земи ще могат да променят техния статут

Собствениците на земеделски земи ще имат право да променят техния статут, след като бъде направена предвидената промяна в общия устройствен план на Пловдив. Очаква се днес Община Пловдив да обяви обществена поръчка на стойност 700 хиляди лева с ДДС. Идеята на администрацията е с промяната да се премине от дисперсен дип град в хомогенен или с 0 квадратни метра земеделска земя, съобщава БНР, като се позовава на думите на кмета на града  Иван Тотев. По този начин ще се даде възможност на собствениците на земеделска земя да променят нейния статут.

Сега голяма част от тях не могат да направят това. Тези земеделски земи, чиито статут не може да бъде променян според сега действащия общ устройствен план, са предимно в районите „Северен“, „Южен“ и „Западен“.

Не смятам, че има риск от презастрояване в Пловдив, тъй като изискването при смяна на статут ще бъде за нискоетажно строителство. Още повече, че плановото задание за изменение на общия устройствен план е прието още през 2016 година. Според мен малко закъсняха процедурите по обявяване на обществената поръчка коментира архитект Илко Николов, бивш председател на ОбС в Пловдив./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG