Експерти в лют спор за рестарта на АЕЦ "Белене"

 Експерти в лют спор за рестарта на АЕЦ

Още след края на арбитражното дело за АЕЦ "Белене" стана ясно, че ще се върви към претопляне на проекта, обяви пред bTV бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Ясно е, че през първите 10 - 15 години централата ще губи пари, ако някой не я компенсира. Ако ние апортираме оборудването, ще си загубим вноската, коментира Трайков.

В понеделник министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че до края на годината може да стартира процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене".

Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" може да стартира до края на годината, обяви вчера енергийният министър.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев обаче централата ще излезе на плюс 5 години, след като започне работа, а след 15 години ще носи много приходи. Това сочи изработен от него модел преди години.

Основният мотив за спирането на АЕЦ "Белене" беше неизяснеността от финансова гледна точка. Този проект беше много лошо конструиран". Това заяви за "Здравей, България" Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на енергетиката.

В понеделник министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че до края на годината може да стартира процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене".

Изхарчени са повече от 3,5 милиарда лева и Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да даде пътна карта какво да се случва с това оборудване", изтъкна той. По думите на му едно от условията на правителството е да не се харчат повече пари по този проект. Друго условие е да няма държавни гаранции.

"Преди нямаше окончателен договор, нямаше стратегически инвеститор и не се знаеше колко пари ще изхарчи държавата. Много неща не бяха ясни и проектът беше спрян. Реално погледнато от тук нататък след като беше платено оборудването с дълъг цикъл на производство, реално погледнато трябва да се направи нещо", заяви зам.-министърът на енергетиката.

Той коментира факта, че през 2012-а проектът беше спрян с мотивите, че е рисков от сеизмологична гледна точка:

"Проектът не е рисков. Минали са стрес-тестове, така че АЕЦ "Белене" отговаря на всички съвременни изисквания. При всички рискови условия - земетресения, наводнения, пожари, да може да издържи. Стрес-тестовете бяха през 2011-а", коментира още Николов./dir.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG