Рестарт на АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип и без държавна гаранция, предлага кабинетът

Рестарт на АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип и без държавна гаранция, предлага кабинетът

Правителството одобри доклад на министъра на енергетиката, в който са разгледани конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене", в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице.

Изготвянето на доклада беше възложено на министъра с решение на Народното събрание от март 2018 година. В тази връзка работна група в Министерството на енергетиката, в която са включени експерти от „Български енергиен холдинг" ЕАД, „Национална електрическа компания" ЕАД, „Електроенергиен системен оператор" ЕАД, АЕЦ „Козлодуй", Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци", изготви подробен анализ. В него са разгледани възможните варианти за оползотворяване на наличното оборудване по проекта, с произтичащите от тях позитиви и негативи. Анализираните възможности са: да не се предприемат никакви действия; продажба на оборудването на трето лице; използване на оборудването за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй", реализация на проекта от БЕХ/НЕК, по модела на АЕЦ „Пакш 2" или чрез избор на стратегически инвеститор.

Във внесения на днешното правителствено заседание доклад от министъра на енергетиката като най-подходящ вариант за рационално използване на наличното оборудване за АЕЦ „Белене" е обоснован този за възобновяване на действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене", съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция. Този вариант би позволил на българската държава да възстанови извършените през годините разходи по проекта, както и да се гарантира в дългосрочен план енергийната сигурност на страната.

Приетият от Министерския съвет доклад следва да бъде внесен в Народното събрание до 17 май 2018 г., уточнява пресслужбата на правителството.

След правителственото заседание министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза пред журналисти, че правният способ ще бъде чрез отделяне на активите и пасивите на НЕК в отделно дружество. „Ще трябва да бъде стартирана такава процедура , а до края на годината е добре тази процедура да бъде подготвена нормативно, да бъде проведена, за да се види доколко реален е инвеститорският интерес, който през последната една година доста сериозно се заявява", допълни Теменужка Петкова. Тя подчерта, че само в рамките на една конкурентна процедура можем да се убедим доколко този интерес е реален.

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG