Огнян Златев: Често младежите не си дават сметка, че много от възможностите им днес са извоювани от Обединена Европа

Огнян Златев: Често младежите не си дават сметка, че много от възможностите им днес са извоювани от Обединена Европа

С ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев разговаряме в навечерието на старта на европейската кампания #EUandME, която ще разкаже с филми на младите хора как ЕС влияе на техния живот и всекидневно им предоставя много възможности.

 

- Г-н Златев, на 12 май Европейската комисия открива в България старта на кампанията #EUandME (Eвропейският съюз и аз). Какво представлява тя и защо са важни посланията ѝ?

Наистина тази събота призовавам всички млади хора, които могат, да дойдат на Голямата поляна в Южния парк в София, където ще дадем начало на изключително интересна кампания. Тя започва почти едновременно във всички столици на Европейския съюз и борави с изразните средства на изкуството.

За първи път у нас ще бъдат излъчени пет късометражни филма на известни европейски режисьори. Зрителите ще бъдат изненадани и надявам се очаровани от емоциите, които предизвикват тези великолепни видеа, издържани в духа на модерното европейско кино. За да не разваля изненадата, няма да преразказвам историите, които се разказват, но мога да ви уверя, че те ще докоснат сърцето на всеки. Когато гледах героите и местата, където се развива действието, си дадох сметка колко близки житейски случки и проблеми имат хората в Европа макар и на хиляди километри разстояние едни от други. И въпреки дистанцията, те са много сходни с чувствата и преживяванията на българите. Именно това е целта на тази кампания – да достигнем до сърцата и умовете на младите граждани, да покажем, как съществуването на ЕС влияе положително върху тяхното всекидневие – в ситуации на тийнейджърски терзания, любов, самота, търсене на свобода, търсене на работа и какво ли още не.

Често пъти виждаме как нашите синове и дъщери приемат много от нещата в живота за даденост, те не си дават сметка, че много от възможностите, които имат днес, са извоювани с много усилия и са благодарение на Обединена Европа. Надявам се филмите и историите, които майсторски разказват петимата режисьори, да помогнат на младите да направят връзката между ЕС и себе си.

Съюзът понякога събужда грешната представа у младите за някаква сива административна сграда, пълна със скучни чиновници. Наш дълг е да разбием тази представа и да покажем, че ЕС означава обща принадлежност към ценности, независимо какъв паспорт имаме, какъв е цветът на кожата ни, каква е религията ни или колко пари имаме в джоба. На първо място ние сме европейци, част от едно голямо семейство, където можем да общуваме, да работим и учим заедно, без граници. Затова ще се радваме на реакции и коментари в социалните мрежи в интернет на българските млади хора, след като гледат филмите през следващите месеци.

Но кампанията не е просто пасивна и едностранна – тя е приобщаваща. Ще проведем конкурс за млади режисьори. Участниците ще бъдат изправени пред предизвикателството да разкажат история за приноса на ЕС в живота на хората и как европейските инициативи им дават възможност да правят това, което обичат. Ще бъдат селектирани десет финалисти от жури, съставено от режисьори, а петимата победители ще бъдат избрани чрез обществено гласуване. Отличените ще получат субсидия, за да реализират филма си.

 

- Ако трябва накратко да обясните на младите хора у нас защо ЕС е важен за тях, какво бихте им казал?

Бих им казал: поставете се на мястото на милиони ваши връстници по света, които нямат това, което вие имате. Стотици хиляди младежи по света нямат покрив над главата си, нямат сигурност, защото в държавите и регионите им се водят войни, нямат достъп до училище, до книги, до университет, нямат работа, нито доходи, нямат смартфон, нито таблет. За съжаление на много места в този широк свят младежите нямат и надежда за добро бъдеще. Представете си за момент, че нашата родина, територията на която се намираме в Европа, можеше да е също едно място на страх и несигурност и място без бъдеще. Вместо това днес сме част от най-проспериращото място на планетата. Този просперитет започна благодарение на трайния мир и изграждането на европейското обединение чрез ЕС. Тези възможности за пътуване, приключения, образование и работа се създадоха за всеки един млад европеец благодарение на евроинтеграцията.

 

- Възползват ли се достатъчно българските младежи от възможностите, които членството им предоставя?

Мисля, че да, но може и още. Ето защо ние даваме ход на допълнителни инициативи като #DiscoverEU или "Опознай ЕС" за безплатен билет за трансгранично пътуване с влак. Така стотици млади българи, навършващи 18-годишна възраст, ще могат да изживеят своето европейско приключение, да се запознаят с нови хора, да открият европейското културно наследство и да споделят опита си. Едно е да четеш в интернет за другите европейски държави, съвсем друго е реално да ги посетиш и да влезеш в контакт с хората там.

Освен това ми се иска да видя повече българи в Европейския корпус за солидарност - мощен инструмент за обединяване на младите хора, както и за поощряването им да изразяват мнението си, да насърчават взаимното разбирателство и да споделят общите европейски ценности. Те могат да се запишат като доброволци, да работят по проекти в своята страна или в чужбина, като принасят полза за общностите и хората в Европа. Например да участват във възстановяването на училище или общностен център, разрушени след земетресение, да почистват растителност в гори, за да се предотвратят горски пожари, да работят с хора с увреждания в социални центрове център, да помагат за интеграцията на бежанци и много други. Да не забравяме и множеството възможности за борба с младежката безработица, които бюджетът на ЕС дава чрез обучение, преквафиликация или инвестиции по Плана "Юнкер" за малки стартиращи фирми, създадени от млади хора със свежи, иновативни идеи.

 

- В новия период, след Брекзит, предстои нова финансова рамка на ЕС, която вероятно ще включва удвояване на средствата по „Еразъм“. Колко български студенти се обучават сега по програмата?

- Програмата за обмен дава възможност не само на студенти, но и на доброволци, преподаватели и научни работници да се развиват в други образователни или научни институции в Европа. Не съм сигурен, че разполагам с най-новата статистика, но като цяло в Европа по тази програма пътуват около 2 милиона студенти, за целия финансов период ще достигнем до 3,3 милиона млади хора. 725 000 европейци пътуваха през 2017 г. , стотици от тях са били българи. Еразъм+ наистина е успешна и именно затова предлагаме след 2020 г. средствата за нея да са повече, защото това е инвестиция в бъдещото поколение с висока добавена стойност.

 

- Какво друго предстои в този период по отношение на младежите?

Преди дни Европейската комисия предложи проект на новия Дългосрочният бюджет на ЕС, наричан още многогодишна финансова рамка. В него не просто се разпределят общите пари на Съюза по направления, а се залагат конкретни политики и приоритети – един от основните е ЕС да предоставя възможности на гражданите, особено на младите хора. Предлагаме почти девет пъти по-високи инвестиции в цифровата трансформация и цифровите мрежи, за да достигнат 12 милиарда евро (допълнени от инвестициите, подкрепени от фонда InvestEU под формата на заеми, гаранции и други финансови инструменти). Именно обучението на млади специалисти във високите технологии и подпомагането на младите предприемачи в сектора на иновациите са част от ключа към икономически просперитет в цяла Европа.

Както вече стана дума, за периода 2020-2027 г. предлагаме повече от два пъти увеличение в програмите, насочени към младите хора, като например програмата „Еразъм +“ с 30 милиарда евро и Европейския корпус за солидарност с 1,3 милиарда евро, в т.ч. 700 милиона евро в подкрепа на Interrail карти пътуване с влак за младите хора. Повишаваме инвестициите и в научни изследвания и иновации с 50 % посредством заделени 100 милиарда евро за водещите програми „Хоризонт Европа" и Евратом, от които да се възползват и българските млади учени.

Но това е само част от всеобхватния начин, по който европейският бюджет помага. С предложенията Европейският социален фонд се превръща в Европейски социален фонд+ с общ бюджет в размер на 101,2 милиарда евро. Там се дава възможност за програми за придобиване на така ценните умения в 21 век за конкурентоспособност на трудовия пазар. Там се включва и нова Програмата за подкрепа на реформите. Тя ще предоставя финансови стимули за осъществяването на важни реформи, които са набелязани в рамките на европейския семестър, включително в областта на образованието, обучението и политиките за пазара на труда, и помагат за създаване на работни места, борба с бедността и насърчаване на социалното приобщаване. Дори финансирането по линия на селскостопанската политика се преориентира, подпомагайки малките и семейни ферми, така че младите хора да останат в селските райони и да се чувстват горди от това ,че се занимават с модерно и екологично земеделие.

 

- Ако сега завършвахте училище или университет, накъде бихте поели?

Вярвам, че личният избор принадлежи на всеки един млад човек, който е на кръстопът. И ако той е наясно какво иска и е силно решен до постигне определена своя цел, нищо на света не може да го спре. Не е нужно да връщам времето назад в моя частен случай, за да постигна нещо друго, защото съм точно там, където съм искал да бъда. Но безспорно, ако сега завършвах, пред мен щеше да има море от възможности за по-бързо развитие и постигане на професионална кариера, отколкото в миналото. Благодарение на интернет и цифровите технологии, на множеството варианти за стипендии и обучение в чужбина, младите днес са с няколко крачки пред младите вчера. От тях се иска само да повярват в себе си и да повярват в силата на ЕС, който е с тях, до тях и винаги ще бъде./offnews.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG