Чудотворна икона, трима митрополити и хорове от 9 страни дадоха начало на фестивала „Св. Богородица – Достойно Есть”

Чудотворна икона, трима митрополити и хорове от 9 страни дадоха начало на фестивала „Св. Богородица – Достойно Есть”

Националните знамена на 9 държави бяха издигнати вчера в центъра на град Поморие. Повод за това бе откриването на Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно Есть”. Стотици участници от България, Германия, Молдова, Украйна, Румъния, Русия, Сърбия, Македония и Полша оформиха красиви редици и преминаха по главната пешеходна улица на града. По традиция литийното шествие беше предвождано от чудодейната икона, чието име носи фестивалът. С разрешение на Светия синод, до 10 юни тя ще бъде изложена за поклонение в храм „Свето Рождество Богородично”.

Мащабният хоров форум се провежда под патронажа на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий и кмета на община Поморие Иван Алексиев, а организатори са Община Поморие, Сливенската митрополия и настоятелството на храм „Свето Рождество Богородично”.

Старателната подготовка, внимателният подбор на изпълнителите и магията на църковната музика провокират интереса на публика и участници вече 15 години. Неслучайно юбилейното издание на „Св. Богородица – Достойно Есть” събра трима митрополити: Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, Старозагорския митрополит Киприан и Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Духовниците извършиха водосвет и пожелаха успех на тазгодишното начинание. От сцената на НЧ "Просвета 1888" кметът Иван Алексиев и музикалният директор на фестивала Йорданка Туджарова също поднесоха приветствия към присъстващите. Сред гостите на откриването бяха народният представител Ася Пеева, заместник-кметът на община Поморие Янчо Илиев, председателят на Общински съвет Адам Адамов и общински съветници.

Като благодарност за приноса, който имат в организацията и провеждането на фестивала през всички години, редица духовници и участници получиха юбилейни плакети от името на Община Поморие.

Вечерта завърши с концерт в храм „Свето Рождество Богородично”, а как ще продължи програмата в следващите дни може да видите по-долу. По повод 15-то издание на фестивала във фоайето на НЧ "Просвета 1888" днес, от 17.00 часа  ще бъде открита и изложба на икони, рисувани от децата в ОУ "Христо Ботев" гр. Ахелой. 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG