Вечер, посветена на патриотичния дух на Банскалии се проведе в курорта

 Вечер, посветена на патриотичния дух на Банскалии се проведе в курорта

На 8 юни в салона на Посетителски информационен център – Банско, за обичащите славното ни минало беше представена тематична вечер „И ний сме дали нещо на света“, организирана от Музеен комплекс – Банско, читалище „Никола Вапцаров“ и сдружение „Дядо Лазко“. Участваха: Гълъбица Тодева, Владимир Баряков, Елена Калайджиева, мъжка фолклорна група „Стар Мерак“ и отец Георги Хаджигеоргиев.

Представена беше онази атмосфера на високия патриотичен дух, когато в мрачните години на робството, независимо от тиранията и невероятните прегради пред духовния и икономически напредък на народи ни, Банско изживява своя духовен разцвет. Търговци и просветени жители на Банско потвърждават с много дела своите интереси към родната култура.

Изключително голямо е значението на факта, че първите и най-важни информатори на Вук Караджич – сръбски фолклорист и славист, открил за света българския език, произлизат от Банско. Вук Караджич пише следното: „Понеже българският език до днеска много малко е познат на учените люде, затова тук аз притурям: притчите за Самарянина и за Блудния син и Отче наш и второ -няколко народни песни български. За превода из Евангелието имам да благодаря на същия българин, който ми показа и думите в речника, а за песните благодаря на друг българин тоже из Разлога“. Едно е сигурно, международното проучване на новобългарската култура започва през ХIХ в. определено с изучаването на езика и песните на българите от Разлога, благодарение на банските просветени люде.

В тези години Лазар Герман /Голев/, е кмет на селището. Неговото име ще остане завинаги свързано с един от символите на Банско – църквата „Света Троица“, най-големият православен храм на Балканите, изграден през 1835 година.

За това епохално дело на банскалии беше представен документалния филм „180 години родолюбие“.

Отдавна ги няма тези славни люде , но делата им са от такава величина, че надминават рамките на един човешки живот, защото оставят светла диря в следващите столетия и представляват ярък пример за всеотдайност към Отечеството.

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG