Закон ще определя минимален пакет социални услуги

 Закон ще определя минимален пакет социални услуги

Държавата да гарантира минимален пакет от социални услуги, залегнали в национална карта. Това е заложено в Концепция на Закон за социалните услуги, публикувана за обществено обсъждане. Крайният резултат, който се цели от социалното министерство с новия проектодокумент е хората, които ползват социални услуги да могат успешно да реализират своя пълен потенциал без помощта на системата за закрила.

В закона се предвижда услугите да бъдат планирани въз основа на национална карта за тях според анализ на потребностите, който е по критерии, свързани с демографския профил на населението. Анализът за страната ще е базиран на този на общините. Чрез картата ще бъде определен минимален пакет от социални услуги за всяка община и област. Картата цели да определи потребностите, които трябва да бъдат посрещнати чрез финансиране от държавния бюджет. Целта е хората да ползват услуги, които са близо до дома им.

В картата ще бъдат включени всички услуги, за които държавата предоставя финансиране, независимо дали е пълно или частично (в случаите, в които има смесено финансиране от държавния и общинския бюджет). Общините ще могат да развиват допълнителни услуги, невключени в минималния пакет, с общинско или друго финансиране, но не и с финансиране от държавния бюджет./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG