Кметът на Чепеларе: При бедствието бяха свършили тракторите в общината

Кметът на Чепеларе: При бедствието бяха свършили тракторите в общината

При проливните дъждове в края на миналата седмица река Чая застрашително вдигна нивото си и постави в риск от наводнение църквата и района на детската градина. При долна лифтова станция на „Мечи чал“ дере бе преляло. Главният път между Асеновград и Чепеларе бе прекъснат от паднали камъни и дървета, а и от заливане. Няколко свлачища се активираха по пътища към селата. За да ангажира помощ от държавата и цялата налична техника на помощ, кметът на общината Славка Чакърова обяви бедствено положение. Критичната ситуация продължи два дни. С кметът на община Чепеларе разговаря кореспондентът на Actualno.com Анита Чолакова.

 

Г-жо Чакърова, обявихте за два дни бедствено положение миналата седмица. Към днешна дата къде са най-големите проблеми?

Наистина през миналата седмица община Чепеларе беше изправена пред сериозни изпитания. За два дни обилни валежи, особено в четвъртък, когато паднаха над 70 литра на кв. метър, пороите нанесоха огромни поражения в цялата община. Още в четвъртък сутринта много бързо и рязко се повиши нивото на река Чая. Започнаха да постъпват сигнали в общината за щети по бреговете. Най-критично беше в района на църквата "Света Богородица" - една къща, която се намира на около 5-10 метра от брега на реката, беше залята. Там брегът е най-нисък и нивото на реката стигна близо 3 метра. Веднага с екипи на Гражданска защита, доброволци и пожарната и със съдействието на областния управител реагирахме. Свързахме се с „ИСА 2000“, които ни изпратиха два камиона с инертни материали. Мобилизирахме цялата налична техника - трактори, камиони. Включиха се да помагат местните фирми от гатерите със специални камиони с щипки. Започнахме да извозваме бетонни отломки от тротоари и улична мрежа, по които сме правили ремонти 2 години назад. Другите критични точки бяха гимназията, фабриката, улица "Здравец". И до края на деня щетите се увеличиха многократно. В понеделник и вторник направихме оглед на всички засегнати места и за момента най-критично е състоянието на пътя в началото на село Острица, който е срутен наполовина. Пътят е силно стеснен до селата Острица и Лилеково. Има достъп само с лека кола. Там товарен камион и пожарна не могат да минат, а ще отнеме много време за проектиране и изграждане на стена. По пътя към Забърдо падат скали, но с алпинисти овладяваме срутванията. Правят обрушвания още преди да обявим бедствено положение и там вече е избегната пряката опасност. В Зорница има няколко свлачища, които за момента са почистени, но трябва да се изградят подпорни стени, защото има опасност от нови свличания. В Павелско има активирано свлачище и трябва да се укрепи. В рамките на град Чепеларе има срутване на улици - основно по улиците "Здравец" и "Чая". Два дни извършваме укрепителни дейности по улица "Здравец", но само на най-критичните места - това, което можем по най-бързия начин да направим. Днес изготвяме писма с искания до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС и до МРРБ.
 
Разбра се, че има поражения и по обходния път?
Да, много са. За там има изготвени проекти за подпорни стени. Но ние не можем да ги правим, защото ще се дублират дейностите.
 
Но те попадат и в републикански път, той не е общински?
Именно. За него ангажиментът на общината е да извърши отчуждаването, а Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да изгради обходния път.

Получихте ли от МРРБ средствата за отчуждаване?
Не, макар че миналата година бях писала писмо до министъра на финансите. Тази година - до министъра на регионалното развитие, който ми отговори, че няма как той да направи анекс към договора и да направи това финансиране. Пак си остава ангажимент на общината. Имайте предвид, че обходният път трябва да се изгради на 4 етапа. Актуализиран е проектът за единия етап, до края на годината ще бъде актуализиран и останалите. В рамките на коритото на река Чая обаче няма нужда от отчуждаване. Ние сме направили извадки от скицата, за да видим къде минава обходния път и подпорните стени по поречието на Чая не попадат там, за тях има проекти. Утрешния ден ще пратим писмо до МРРБ, за да им съобщим къде трябва те спешно да правят подпорни стени, защото там няма нужда от отчуждаване и могат да действат. Когато е било голямото наводнение през 2005 г. са започнали да реализират част от стените, стигнали са до някъде. Трагичното е, че там, където са прекъснати, е "изядено" навътре и по брега, и по пътя. Тоест, от целия обходен път малко повече от 50% от подпорните стени са реализирани. Ако ги реализират на 100%, няма да имаме никакви проблеми при друга подобна ситуация.
 
Има ли други залети имоти?
Залят беше дворът на гимназията по селско и горско стопанство, но веднага се намесиха служители, учители, ученици, наши екипи. Направихме насипи и предотвратихме по-голямо наводняване. Имаше голямо наводнение в началото на града откъм Пловдив, в един гатер. Там също служители и местни хора се включиха, направиха диги и водата не можа да влезе в гатера, залят беше само дворът. Много съм благодарна на жителите и фирмите, които имат техника. Бяхме вдигнали цялата налична техника. Дори "ВиК" се включиха с техен трактор. Бяха свършили тракторите в община Чепеларе.

Към днешна какво показва рекапитулацията за необходимите средства, за да преодолеете последиците от бедствието?
Според изчисленията и оразмеряванията, които екип на общината направи, ще са ни необходими не по-малко от 1 400 000 лева без ДДС. Това са щетите по улиците и пътищата, които са общински, без обходния път. Той е ангажимент на АПИ.
 
А самият обходен път на каква стойност е?
Мисля, че е около 20-21 млн. лева. Но АПИ може да започне с изграждането на подпорни стени, защото там всичко е отчуждено по поречието на река Чая - за два от етапите. За тези имоти, които още не са отчуждени, вече има влезли в сила решения на съда за увеличени суми. Първоначално оценката е била за около 22 лв./кв. м и много от имотите са отчуждени на тази сума. Впоследствие част от хората, които са обжалвали, вече има имоти, оценени на 45 лева и 52 лева на квадрат.

Водата в Чепеларе беше замътена, какво е положението сега?
Водата се замътва във връзка с обилните валежи и тази критична ситуация, тъй като Чепеларе се захранва с вода от карстов извор "Свети дух". Твърди частици попадат във водата и тя като микробиологичен анализ е годна за пиене, но не я препоръчваме за питейно-битови нужди. Миналата година с инж. Мариян Николов - управител на "ВиК" в Смолян, започнахме да работим по въпроса. Имаме идеен проект за пречиствателно съоръжение. Все още водата в Чепеларе не е добра за пиене и благодарение на областния управител Недялко Славов - са осигурени водоноски за двете детски градини от 101 Алпийски полк.
 
Шансове за финансиране на пречиствателна станция има ли?
Засега няма подходящи отворени покани по европейски програми. Единствено ще разчитаме на целево финансиране от МРРБ. Само те могат да помогнат. Идейният проект само на съоръженията е 780 000 лева, но все пак там трябва да се направи и вертикална планировка. Така, че сигурно ще са необходими средства на стойност около един милион лева.
 
Редактор: Анита Чолакова

 
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG