Поклоннически поход „Св. Йоан Рилски“ премина през територията на община Луковит

Поклоннически поход „Св. Йоан Рилски“ премина през територията на община Луковит

Поклонническият поход „Св. Йоан Рилски“ премина през територията на община Луковит в дните от 20 до 23 юли 2018 г.

Походът стартира на 14 юли и ще завърши на 6 август. Целта на поклонниците е да възстановят пътя на мощите на св. Йоан Рилски от 1469 г., когато от Търново са били върнати в Рилския манастир. Целият маршрут от Велико Търново до Рилския манастир е с дължина над 500 км.

Организатори на похода в частта от Никопол до София са Клуб по пешеходен туризъм и туристически спортове „Трапезица - 1909“ и Туристическо дружество „Академик - ВТУ“. В частта от София до Рилски манастир организатор е Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Походът се провежда с благословението на митрополитите, през чиито епархии се преминава, със съдействието на кметовете на общини и населени места. Придвижването на поклонниците се извършва пеша, придружено е с молитва към светеца и към Господа за подкрепа и благоденствие на българския народ. По пътя се посещават православни храмове и манастири и се взима участие в църковни служби – утреня, св. литургия и вечерня.

На 20 юли от с. Садовец, община Долни Дъбник, поклонниците пристигнаха в луковитското село Ъглен, където се молиха в храм „Св. Архангел Михаил“. На следващия ден преминаха нелекия преход от Ъглен до Луковит. В луковитския храм „Св. вмч. Георги“ ги очакваха свещениците Данаил Банчев, Евгени Цветанов и Момчил Венциславов, които отслужиха акатист към Св. Йоан Рилски и вечерня. След утренята в неделя походът продължи за село Карлуково, към храм „Успение Богородично“ – единствената запазена част от средновековния Карлуковски манастир. В понеделник поклонниците потеглиха към с. Кунино, община Роман.

Община Луковит изказва благодарност за оказаното съдействие на РУ на МВР гр. Луковит, Архиерейско наместничество гр. Луковит и кметовете по места.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG