Злато, сребро и бронз донесоха българските състезатели от юбилейната Международна олимпиада по химия

Злато, сребро и бронз донесоха българските състезатели от юбилейната Международна олимпиада по химия

Олимпийският отбор по химия на България отново се представи страхотно на Международната олимпиада. От 19 до 29 юли в Прага и Братислава се проведе 50-ото юбилейно издание на най-голямото международно състезание по химия. Двете локации бяха избрани, за да се даде препратка към началото на традицията, когато преди половин век в Чехословакия е поставено началото на Олимпиадата.
 

В надпреварата изминалата седмица сили мериха над 300 ученици, от които наградени са повече от половината. България участва ежегодно още от първите издания на МОХ, и броят спечелени медали всяка година нарства. Този път химиците добавиха комплект от златен, сребърен и бронзов медали към над 40-те български отличия. Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски”.
 

Дванадесетокласникът Петър Христов е носител на златото за втора поредна година, след като СМГ-еецът се окичи със златен медал и в Прага, и на миналогодишната 49-а Международна олимпиада в Након Патом, Тайланд.
 

Тазгодишният национален отбор по химия е в следния състав:

  • Петър Христов, 12 клас, СМГ - златен медал

  • Евгени Стателов, 11 клас, ЕГ Пловдив - сребърен медал

  • Камен Петров, 11 клас, НПМГ София - бронзов медал

  • Денислав Станчев, 12 клас, ПМГ Велико Търново

Церемонията по закриването, провела се на 28 юли, бе удостоена от присъствието на важни гости, включително президентите на Чехия и Словакия. А щафетата бе предадена на Франция, които ще бъдат домакините на МОХ през 2019 г. в лицето на Париж.
 

Престижното състезание традиционно се състои от две 5-часови части: теоретична и лабораторно-практическа. От 2013 г. насам отборът се подготвя във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия, създадена със средства от Фондация „Америка за България". Това позволява на учениците да бъдат много по-конкурентноспособни в експерименталния кръг на олимпиадата.
 

България и Международната олимпиада по химия

МОХ се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1971 г. и 1982 г.

 

Ако желаете да подкрепите българските олимпийски отбори по природни науки, изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS OLYMP на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1)./ngobg.info

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG