Лом получи милиони долари дарение от българин, емигрант в САЩ

 Лом получи милиони долари дарение от българин, емигрант в САЩ

Над два милиона долара дарение получи Ломската гимназия от емигриралия в САЩ българин д-р Андрей Георгиев. Освен за училището, в което е учил, в завещанието си той дарява и сумата от 500 000 долара на община Лом. Средствата вече са постъпили по сметките на училището и общината, съобщи Дарик.

По волята на дарителя парите, предоставени на гимназията, са за стипендии на ученици.

"Стипендия "Д-р Андрей Георгиев" е персонална годишна стипендия за обучение във висши учебни заведения в България и чужбина, за която могат да кандидатстват ученици, завършили в нашата гимназия. Тя е учредена според желанието и на името на нейния бивш ученик, дарител и наследодател д-р Андрей Асенов Георгиев", пише на сайта на Профилирана гимназия "Найден Геров" в Лом.

Дарението за гимназията от д-р Андрей Георгиев е очаквано няколко години. Средствата обаче се оказаха значително повече от очакваната сума от 1 млн. долара. По сметката на училището са постъпили 2 075 000 долара. 

Първите 10 стипендианти бяха избрани още миналата година, когато се разбра за дарението. Двамата студенти, приети в Англия ще получат по 6000 долара, а останалите осем възпитаници на български висши училища - по 800 долара за учебна година. В училището вече приемат документи на тазгодишните абитуриенти, които са приети да продължат образованието си. По предварителни изчисления на директора на гимназията Теодор Йончев, двойно по-голямата сума ще стигне за стипендии "Д-р Андрей Георгиев" за повече от 30 години.

Освен щедрото дарение за гимназията, която е завършил, д-р Андрей Георгиев е дарил 500 000 долара и на община Лом. Чрез местната преса и във Фейсбек вече върви допитване сред жителите на града как да бъдат разходвани средствата.

Това е сериозна сума за община като Лом. Това дарение трябва да бъде абсолютно изчистено от всякакви подозрения. Тоест трябва да намери най-добрият начин къде да бъде вложено, каза кметът на Лом Пенка Пенкова./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG