Бюрата за обмяна на валута в Истанбул хлопнаха кепенци

 Бюрата за обмяна на валута в Истанбул хлопнаха кепенци

Десетки обменни бюра за валута в мегаполиса Истанбул днес затвориха врати, а онези, които останаха отворени, обменят само до 100 долара, тъй като турските лири свършиха.

Турция осъмна с нов шок на валутите. Доларът само за една нощ от около 5.50 турски лири достигна курс 6.50 турски лири за един долар. Подобно нещо отдавна не се е случвало в Турция.

Приключилите без успех преговори на турската делегация с американската страна "подлудиха" долара.

Още щом стана известно, че турската делегация се връща с празни ръце от САЩ, котировките стремително скочиха и турската лира се срина буквално за часове, финансовите пазари изпаднаха в колапс.

По всяка вероятност сривът на турската лира ще продължи, тъй като засега Анкара отказва да предаде на Вашингтон американския пастор Андрю Брънсън, който е под домашен арест в Измир.

Турската страна обвързва случая на пастора с искане за екстрадиране от американска страна на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания. Гюлен е мятан от Анкара за организатор на осуетения опит за преврат от 15 юли преди две години и Турция много пъти прави постъпки пред Вашингтон да й бъде предаден, което американската страна отказва./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG