АЧС е на 15 км от Силистра!

АЧС е на 15 км от Силистра!

Нова румънска територия е обхваната от болестта Африканска чума по свинете. Става въпрос за окръга Кълъраш, който се намира в Югоичзточна Румъния на брега на Дунав и е едва на 15 километра от Силистра.  Заболяването е открито в две ферми, които са поставени под официално наблюдение, пише agrointel.ro.

Наложени са ограничения на движението на хора, продукти, субпродукти, транспорт, както и колянето на животни. В същото време ветеринарните лекари са събрали проби от умрелите и вече заклани животни, които ще бъдат изпратени в лаборатория.

За последно бяха установени 545 огнища на болестта в Северната ни съседка. Преди огнището в Кълъраш, АЧС бе разпространена в 98 села в 8 окръга на страната. Правителството е определило ниво на компенсации за свинефермите – между 8 и 12 леи/кг живо тегло (между 3,37 лв./кг и 5 лв./кг). Източниците на инфекцията са ясни и двата са от Украйна. Това казва в интервю за списание Агрозона Яни Кихая, представител на Американската соева асоциация и изпълнителен директор на Румънската асоциация на производителите на комбинирани фуражи.

Установено е, че при първото огнище вирусът е навлязъл чрез храна – обработено месо с произход от Украйна./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG