Кардиолог: Отговорността за здравето ни е на първо място лична

Кардиолог: Отговорността за здравето ни е на първо място лична
Д-р Нина Шехова е завършила медицина във ВМИ – Пловдив през 1983 г. Специализирала е вътрешни болести и кардиология. По програма на университета в Мичиган – САЩ, е преминала е обучение по спешна кардиология,в УМБАЛ „Св. Екатерина“ - по спешна кардиология и ехокардиография. Била е участъков лекар в Смолян, ординатор в ОАРИЛ, ординатор в Трето вътрешно отделение, началник-сектор „Интензивно лечение“ в ІІІ вътрешно отделение.От 2001 насам е началник на Кардиологичното отделение на МБАЛ „Д-р БратанШукеров” АД - Смолян. От февруари до декември месец 2014г. е изпълнителен директор на МБАЛ-Смолян.
 
Д-р Шехова, от два месеца в областната болница на Смолян има инвазивна кардиология, как тя допринася за по-доброто здравеопазване в региона?
Сбъдна се мечта, която е на повече от 10 години, за да намаляваме леталитета - смъртността на населението от нашата област при сърдечно-съдовите заболявания. Това е най-важното, че вече даваме добър, еднакъв шанс на хората от нашата област и на гостите от вътрешността на страната, които са дошли в курорта Пампорово или в областта. Те получават кардиологична помощ така, както всички граждани в България.

 

Сигурно се гордеете с този успех в медицината в периферен район като Смолянския?

Голяма гордост е това за нас. И бих искала да благодаря на държавата, която помогна да бъде закупен ангиографът, на директора на болницата, който със средства на лечебното заведение направи ремонта на това отделение. И тази гордост ни кара още повече да работим, с още по-голямо желание, въпреки проблемите, които всички знаем в медицината. Целият екип работим със сърце.

 

През какви изпитания премина създаването на това звено?

О, през много големи. Казах, че повече от 10 години мечтаем. То бяха писания до Министерския съвет, до Народно събрание, до областна управа. Хубаво е, че хората ни разбираха. Народните представители от нашия регион ни разбираха и те всички направиха много, за да се стигне до този резултат. Особено голям принос има председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова.

 

Как осигурихте екип във време, когато непрекъснато говорим за недостиг на медицински кадри, а и всички мислеха, че ще се закупи скъпа техника, на която никой няма да работи?

С единия от колегите - инвазивният кардиолог д-р Николай Илиев, се познаваме, тъй като той е родом от Смолян. С него от около 7 години правим планове кое как ще се случи. За него знаех, че твърдо ще дойде да работи и бях спокойна. Освен него още един кардиолог се присъединява към екипа ни. Другият колега го открихме чрез активно търсене. Това е д-р ОканАлиман от Медицинска академия - Пловдив . Той е главен асистент в университета и работи в болница "Св. Каридат" в момента. Напуска Пловдив и идва в Смолян. Ще остане само като преподавател в Пловдив, но напуска болницата, за да работи при нас.
 
Как го привлякохте?
Той харесва много хората от нашия край, хареса екипа. Аз много пъти съм казвала, че нашият екип е изключително добър в професионално отношение. Ние работим така, както се работи в най-големите клиники в София и Пловдив. Екипната работа е много добре създадена, няма самоизтъквания в персонала - и във висшия, и в средния.
 
Вашето отделение ли е най-натоварено в цялата болница?

Едно от най-натоварените, защото оперативните - хирургия и ортопедия, също са много натоварени. Със сигурност имаме най-голяма заработка като сума от клинични пътеки. Ако в медицината може да се говори за финанси, отделението ни е най-печелившо. Всеизвестно е, че сърдечно-съдовите и мозъчните заболявания са социално значими - те са в най-висока степен причина за смъртност. Повече от 40% от смъртността се дължи на тези заболявания.

 

Какво трябва да правим и да не правим, за да не ставаме ваши пациенти?

Трябва да се спазват известни правила. Ние всички ги знаем. Ако човек има високо кръвно налягане, своевременно да се лекува. Да се води здравословен начин на живот - беден на мазнини, с активно движение, да не се води застоял живот, да се лекува завишената кръвна захар. И поне веднъж в годината профилактични прегледи на всички с фамилна обремененост. Тютюнопушенето е друг рисков фактор, който причинява сърдечно-съдови заболявания. Ако се спазват тези правила и се търси своевременно кардиологична помощ при най-малките оплаквания, рисковете значително спадат.

 

Напоследък се заговори за личната ни отговорност като пациенти.Каква е степента на личната спрямо вашата, лекарската, отговорност?

На първо място трябва да бъде личната отговорност. Не винаги пациентите стигат до нас. Много голяма част от хората имат оплаквания, но ги омаловажават. Ние нашата я носим и като лекари, и като отделение, и като болница. Ние правим това, което трябва да се направи. Личната превенция и личната отговорност трябва да бъде на първо място.
 
А куца ли ни тя, трябва ли държавата в по-голяма степен да се ангажира с профилактиката или всеки от нас трябва да има грижата за себе си?
И двете. Доста вече се говори за превенция, много неща се направиха, особено в нашата област, но има още много да се работи по този въпрос. Пак казвам, не може без личната отговорност на всеки от нас. Искам да призова хората от Смолянска област да се обръщат своевременно за помощ и да ни вярват, защото екипът, който е създаден, е много добър. И да бъдат спокойни, че ние бдим за тяхното здраве.
 
Интервю на Анита Чолакова

 


 

 
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG