Виното и лятото - вълшебните елексири за пълноценна почивка

Виното и лятото - вълшебните елексири за пълноценна почивка

Вечерна романтика на плажа, прохладен бриз, скъп човек и ароматно вино, което внася неповторима атмосфера. Точно тези "малки" детайли, понякога създават големите спомени в живота ни. Ето защо, за да помечтаем за далечни земи с вкус на грозде, тревисти нотки и красиви места по света, спиращи дъха ни, разговаряме с Елина Спасова - Маркетинг директор на Domaine Boyar International.

Ето какво ни сподели тя за очаквано добрата комбинация на вино, море и красиви моменти!

Привет, Елина. Къде те откриваме?

Вече в София, но заредена след една дълга и много прекрасна почивка с море, планина и вълнуващи пътешествия.

 

Да, лятото ни прави щастливи, но чаша хубаво вино прави живота още по-розов, нали?

Абсолютно вярно! Виното има тази магическа сила да ни кара да се усмихваме. Разбира се, говоря за не повече от 1-2 чаши… Повече може и да ни разплачат (смее се). Виното е напитка, която отпуска и носи едно такова леко усещане за щастие.

 

Без какво не си представяш лятото?

Без слънце, море, пътешествия, любими хора, красиви емоции, прекрасни вина.
 

Новите предложения на Domaine Boyar ни карат да мечтаем за средиземноморско слънце, лазурните брегове на Френската ривиера, романтиката и цветовете на Венеция. Разкажи ни от какво са вдъхновени вината, които опитваме?
Френското ни розе Paradiso Mediterraneo е вдъхновено от лазурните брегове на Ривиерата, от слънчевите плажове, красивите гледки и изобщо идеята за незабравимото пътешествие по тези места ... То е направено от типичния за района на южна Франция сорт "Гренаш ноар" и чудесно се съчетава със средиземноморски тип храна - миди, скариди, раци, риба, салати, леки ястия с пиле и др. Това е виното, което за никъде не бърза, но и не закъснява да ви донесе удоволствие и усещане за лекота.
 
Rive di Venezia е Пино Гриджо от района на Венеция (Венето). Това е виното, което носи духа на този уникален град и неговите традиции в правенето на добро вино. Когато се уморите от разходките по улиците на Венеция и ви се прииска да поседнете в някое от местните винени барчета (bacari), ще ви сервират чаша точно такова вино заедно с (Cicchetti - типичните за него малки хапки подобни на испанските "тапас"). Веднага ще усетите удоволствието от тази комбинация, заедно с приятната наслада от красотата на града, която е наситила другите ви сетива.
 

SkyJack е един от двата ни новозеландски Совиньон блана от областта Marlboro - районът, в който се раждат най-добрите вина Совиньон блан с света, и който се е превърнал в една от емблемите на Нова Зеландия. SkyJack ви предлага вкус, с който ще отлетите много нависоко.

А SkyWalker е виното, което буквално преобръща представите ни за удоволствие със своите невероятни аромат и вкус. То ни разказва историята на един предприемчив шотландец, който оставя значима следа и преобръща света на виното като засажда първите насаждения Совиньон Блан в далечните земи на Нова Зеландия.

Преди близо 200 години, когато една болест (Филоксера) покосява лозовите масиви в Европа, смели и предприемчиви хора се опитват да спасят любимата напитка - виното, пренасяйки и засаждайки винени сортове в земите от Новия свят - Нова Зеландия, Австралия, Америка и др. Така откриват нови територии за виното и благодарение на това, днес можем да се наслаждаваме на евопейските сортове с толкова очарователен характер от страни извън Европа. Ето как една криза е създала "нови възможности" и е направила света на виното и не само - по-интересен.

Искам да спомена и още две чудесни летни вина в потфолиото ни: Canei и Vinas del Vero. Canei e вино стил Frizzante - леко пенливо, ароматно, и много свежо, което перфектно ще ви разхлади в летните жеги. То идва от областта Пиемонт в Северна Италия и носи характера на красивите хълмове с лек бриз, типични за този район. Виното е кръстено на града Канели, от който произхожда. На етикета е изобразено Куче "Мастиф" (символ на града), което кара Vespa. Вината Canei се предлагат в два вкуса – "с вкус на праскова" и "с вкус на бъз".

Vinas del Vero пък идва от Испания. Испания е страна, в която виното е навсякъде и винаги. Испанците, в не по-малка степен от французите или италианците, вярват, че храната без вино не е удоволствие. Вината Viñas del Vero носят името на реката Веро, която минава през района Сомонтано, известен с живописните си тесни долини и каньони сгушени между красиви хълмове и планини, където се намира избата Viñas del Vero. VINAS DEL VERO - Macabeo & Chardonnay & Sauvignon Blanc е с ярък златист цвят с нежни нюанси, загатващи неговата впечатляваща свежест. Ароматът е наситен, с богата комплексност и комбинация от плодови, цветни и тревисти нотки. Вино с приятен и съблазнителен вкус, изключително плодово и пивко.
 

Познаваме Domaine Boyar като може би най-успешната българска винена компания, която винаги е предлагала най-хубавите традиционни български сортове вино. Какво ви накара да почерпите вдъхновение от други страни и чуждестранни сортове?

Да, Domaine Boyar е най-голямата българска компания произвеждаща изцяло вино, но през последните години се развихме и като един от най-големите вносители на престижни марки вина от цял свят. Така, че за нас не е новост популяризирането на вина от други световни винени дестинации. Ние представяме в България вината на няколко от най-големите световни и престижни винени компаниии - Constelation Brands, Accolade wines, Barton & Guestier, Paul Mass, Chateau de Barne, Lungaritti, Gonsales Bayas и др.

 

В последните години компанията доказа, че е лидер не само на българския пазар, като спечели редица призове и медали на международни форуми. На какво се дължи този успех?

Първо на изключителните енолози, които работят в Domaine Boyar, и на качествените вина, които създават, и разбира се, на целия ни екип. Защото правенето на добро вино никак не е лесна работа. Като се започне от доброто грозде, което трябва да се отгледа с много познания, да се обере навреме, и после всички процеси на неговото създаване искат много грижа, наблюдение, абсолютна хигиена и така нататък. Процесът е дълъг. Най-важното, е че в България се създават изключителни вина и те по нищо не отстъпват на световните и това е неоспорим факт. Всички медали, които всяка година печелим, го доказват. Това помага на отварянето на световните пазари за нашите вина все повече и се надяваме скоро българските вина да се позиционират все по-високо по рафтовете в чужбина.
 

Твоята любима винена дестинация - Италия, Испания, Нова Зеландия или Франция?
О, не бих могла да избера! Била съм в много от областите на Франция, Италия, Испания и изобщо в повечето известни винени дестинации и навсякъде откривам нещо уникално неповторимо, завладяващо, което да искам да ме върне пак там. Това е най-интересното в напитката вино - че чрез него вие пътувате по света, опитвате света.
 
Интервю: Милена Славкова

 

 
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG