Регионален Исторически музей Благоевград представя инициативата „Горна Джумая – градски пейзажи

Регионален Исторически музей Благоевград представя инициативата „Горна Джумая – градски пейзажи

Инициативата „Горна Джумая – градски пейзажи” бе посветена на Европейските дни на наследството, традиционно отбелязвани всяка година в края на месец септември, на Европейската година на културното наследство, девизът на която е „Нашето наследство: където миналото среща бъдещето“, и преди всичко - на 105-годишнината от опожаряването на град Кукуш (Беломорска Македония), потомците на който, наред с хиляди други бежанци от Вардарска и Беломорска Македония, намират своя постоянен пристан в Горна Джумая, непосредствено след войните за национално обединение от началото на 20 век. Основната цел на събитието бе да направи ежегодната и традиционна среща на старите горноджумайски родове и бежански групи на българите от Македония отворена към различни публики, да доближи и направи съпричастни хората към собственото им културно наследство, оформило и оформящо самосъзнанието и ежедневието им в миналото и днес.
Проявата включи поредица от събития.
От 21 до 27 септември в залите на Регионален исторически музей - Благоевград бе експонирана изложбата „Някога в Горна Джумая”, която на 27 септември в 16.00 ч. заживя нов живот на главната улица в кв. „Вароша”, дообогатена с два къта – заровалийски и кукушки, и два интериора – на кръчма и зарзаватчийница, които помогнаха на зрителите да се пренесат в някогашната горноджумайска улица. За това оживление се погрижиха ученици от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов” и Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев”. В импровизираната „Кукушка къща” на всеки заинтересован благоевградчанин бе предоставен по един екземпляр от книгата на Борис Керемидчиев „Болка, наречена Македония“, а старите джумайски родове и бежански групи от Македония имаха възможността да си припомнят традиционните джумайски срещи от старите албуми на НЧ „Никола Вапцаров – 1866”, както и да си вземат снимка за спомен.
От 17.00 ч. в Експозиция „Роден дом на Георги Измирлиев – Македончето” се проведоха две инициативи – Концерт „С дъх на старо вино” на Група за стари градски песни „Нежни звуци” при НЧ „Никола Вапцаров – 1866”, както и „Ретро фотосесия” с костюми и реквизит от Регионален исторически музей - Благоевград и читалището.
Кулминацията на събитията, показваща взаимовръзката между Новото и Старо време, се състоя в 18.00 ч., когато пред Мощанската къща и Галерия „Св. Лука” в кв. Вароша инициативата приключи със спектакъла „Леле, Яно!” – концерт на Китаро-мандолинен оркестър „Пирински звуци”, Вокален ансамбъл „Езерец” и Пирински танцов ансамбъл „Вихрен” към НЧ „Никола Вапцаров – 1866”.
С тази поредица от събития инициативата „Горна Джумая - културни пейзажи” срещна миналото с бъдещето в унисон с девиза на Европейската година на културното наследство, доближи се и даде своя принос в осъществяването на основните цели на Дните на културното наследство – да насърчи повече хора да откриват и изучават културното наследство на Европа, част от което сме и ние, както и да засили чувството на принадлежност на обикновения българин към общото му европейско семейство.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG