МВФ предупреди за нови рискове за икономиката

 МВФ предупреди за нови рискове за икономиката

Рисковете за световната финансова система са нараснали през изминалите шест месеца и могат да се увеличат рязко, ако се засили напрежението в нововъзникналите пазарни икономики или се влошат още отношенията в световната търговия, предупреди днес Международният валутен фонд.

Фондът, чиито есенни срещи със Световната банка, се провеждат на индонезийския курортен остров Бали тази седмица, отбеляза още, че макар банковата система да е укрепнала благодарение на усилията на регулаторните органи след финансовата криза през 2008 година, либерализираните финансови условия допринасят за натрупване на слаби места като високи дългови равнища и "раздути" оценки на активите.

Световният дълг е достигнал рекордните 182 трилиона долара през 2017 година или с 50 процента повече, отколкото в началото на финансовата криза преди десетилетие, посочи днес МВФ.

В доклада си за финансовата стабилност, който се публикува два пъти годишно, Фондът изтъква, че новите мерки на банките за избягване на бъдещи спасителни програми до голяма степен не са тествани.

Близкострочните рискове за световната финансова система са се увеличили до известна степен, оценява МВФ.

Като цяло участниците на пазара изглежда не се притесняват за риска от рязко затягане на финансовите условия, се посочва в документа на МВФ.

Директорът на Фонда за капиталовите пазари Тобиъс Ейдриън каза на пресконференция, че евентуалните сътресения за системата могат да се проявят в различни форми, като по-висока от очакваното инфлация, което предизвиква рязък скок на лихвите или "неконтролиран" Брекзит.

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG