Кметът на Ихтиман за АМ "Тракия": Според мен сметището е запалено умишлено

Кметът на Ихтиман за АМ
Катастрофа със седем автомобила и петима пострадали стана тази сутрин на автомагистрала "Тракия" близо до Ихтиман. Малко след 7 часа е получен сигнал за пожар на сметището край града, намиращо се на около 500 метра от магистралата. Незабавно са били изпратени 4 пожарни екипа от РД ПБЗН – София. В резултат от пожара се е получило задимяване в района на 46-ти километър от магистралния път, съобщиха от МВР. Движението по АМ "Тракия" беше ограничено за повече от час. А за възникналото задимяване е била уведомена и Агенция "Пътна инфраструктура".
За това дали запалването на сметището има отношение към катастрофата, Actualno.com потърси за становище кмета на община Ихтиман Калоян Илиев.
 
Г-н Илиев, като кмет на Ихтиман и възложител на обществената поръчка за сметосъбиране и поддържане на депото, според Вас има ли връзка между катастрофата от тази сутрин и запаленото сметище?
Не. Това сметище от ноември месец 2016 г. е затворено, недействащо. Чакаме да ни финансират проект за рекултивация, който е входиран в ПУДООС.
 
На каква стойност е проектът?
Самите строително-монтажни работи са на стойност около 2,5 млн. лева.
 
Отговор имате ли?
Засега все още не.
 
И все пак защо се запалва сметището според Вас, експертите какво казват?
За мен е умишлен палеж. Не може октомври месец, при температура 2-3 градуса в пет часа сутринта, при много роса и влага, сметището да се самозапали. При положение, че юли и август месец, когато температурите бяха 35-40 градуса, не се самозапали, много интересно как вчера при тези метеорологични условия се самозапали. Точно в сезона, когато започват гъстите мъгли.
 
Но кой би имал интерес да нанесе тази вреда?
Сами си отговорете. Аз ако го кажа, ще прозвучи грубо.
 
Вашето предположение?
Има една година до местните избори. Но все пак е предположение, не мога да твърдя нищо. Има си органи, които да проверят. Аз не съм специалист по палежи. Ако някой иска, нека да разследва как е станало запалването. Само че сметището е близо до гората. Вечер няма как да се установи дали някой не е отишъл да драсне клечката. За самозапалване според мен е изключено да се говори. Това го коментираме и със специалисти от пожарната, които са по-навътре в проблематиката.
 
И те ли предполагат същото?
Да, и те са на същото мнение, че не може да има самозапалване. Лошото е, че някой си играе с живота на хората. Кметският пост не е толкова важен, но ако сутринта беше станало по-сериозно произшествие!? Добре, че не се стигна до там.
 
Говорих преди малко с г-н Алексов - - управителят на фирмата, която има ангажимент към сметосъбирането и депото. Той не допуска да има външно вмешателство. Вие явно не сте на неговото мнение?
Това си е негово мнение, но специалисти от пожарната казват, че при тези температури и тази влага няма как без външна намеса да се самозапали. Когато е 35-40 градуса, може нещо такова да стане, да тръгне пожар от някакво стъкло, което да изиграе ролята на лупа, обаче в пет часа сутринта - съмнително.
 
Миналата година, когато стана запалването и катастрофата, направени ли Ви бяха предписания от институциите?
Още тогава направихме проекта и го входирахме.
 
А санкционираха ли Ви?
Не. Какви санкции да ми налагат, като и тогава имаше гъста мъгла, тази сутрин също имаше гъста мъгла. Просто сега, ако дойдете да видите какъв пушек излиза от сметището, ще си направите сметка, че ако проблемът е от дима и магистралата е непроходима от този дим, и сега, по обед, ще е същото. Каква е разликата - как дими сметището в 7 часа сутринта или в 10 часа сутринта. Просто Ихтиман е котловина и там е една от най-ниските ѝ точки. Реката минава оттам и мъглата в този район е убийствена. И това не е от вчера или от днес.
 
Двата случая от миналата година и сега удивително си приличат, с тази разлика, че тогава беше летен период?
Тогава гъстата мъгла се получи в летния период, защото изведнъж имаше много рязък спад в температурите. Имаше дъждовен период и сутринта температурите паднаха на 7-8 градуса. Изведнъж се стопли, получиха се изпарения и пак се получи гъста мъгла. Тогава имаше една медия, която засне площта с дрон и репортерът си каза: "Просто се вижда как мъглата покрива цялата котловина". Аз съм бил на мястото тази сутрин в 9:59 часа, направил съм снимки. Видимостта беше 3-4 метра до сметището. Ако това е дим, дали щях сега да разговарям с Вас!? Не мисля.
 
За миналата година институциите как се произнесоха за катастрофата, какво я е предизвикало?
Мъглата. Това е тяхното становище.
 
Интервю на Анита Чолакова

 


 

 
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG