Бизнес инкубатор в Лясковец ще генерира проекти в сферата на екотуризма и биоземеделието

Бизнес инкубатор в Лясковец ще генерира проекти в сферата на екотуризма и биоземеделието

Кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова и Николeта Иван Корина – секретар в общината на побратимения румънски град Виделе, прерязаха вчера лентата на обновения Младежки дом в Лясковец, в който вече се помещава Трансграничен бизнес инкубатор за екотуризъм и биологично земеделие. Той се реализира със средства от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и Държавния бюджет по Програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния – България 2014 – 2020”.

Придобивката във винарското градче бе осветена от отец Богдан, а всички присъстващи, както повелява обичаят, бяха посрещнати с питка и мед, съобщава „Борба“.

Бившият Младежки дом бе силно амортизиран и в неугледен вид, но претърпя основен ремонт и днес вече е модерен и съвременен билдинг. Реконструкцията на сградата продължи 24 месеца и сега разполага с керамична фасада, облицовка от композитни панели, енергоефективна отоплителна инсталация, както и административна, обществена и обслужваща зона.

Общият размер на инвестицията за цялостно реновиране, оборудване и обзавеждане на бизнес центъра е 540 166 лева. Проектант на обекта е арх. Лъчезар Лалев, а строителството реализира столичната фирма „Национална строителна компания“.

Целта на бизнес инкубатора е създаване на заетост и мобилност на работната сила в областта на екотуризма, биологичното земеделие и производството на биохрани чрез въвеждане на специални знания и умения сред хората. В сградата ще се провеждат безплатни консултации за предприемачество в тези сфери, както и професионални и езикови обучения за безработни хора.

Очаква се модерният бизнес инкубатор да даде мощен тласък на трудовия пазар в града и повишаване на възможностите за заетост в трансграничния регион./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG