Владимир Трифонов: Киномания насочва вниманието на зрителите към истински интригуващото кино

Владимир Трифонов: Киномания насочва вниманието на зрителите към истински интригуващото кино
Почитателите на качественото кино със сигурност нямат търпение да бъде открито тазгодишното издание на "Киномания". Форумът ще се проведе между 15 и 29 ноември 2018 г., като фестивалът е приготвил добра селекция от заглавия, които, както казват организаторите, тепърва ги чакат много награди. Ние от Actualno.com си поговорихме с програматора на "Киномания" 2018 Владимир Трифонов, който ни разказа повече за фестивала, а също така ни препоръча филми, които със сигурност не трябва да пропускаме.
 
Вие сте програматор на 32-рото издание на "Киномания". Какви са основните акценти на тазгодишния фестивал?
"Киномания" е сред първите фестивали в света, който ще покаже три от най-чаканите филми на годината, които тепърва ще печелят награди – "Ван Гог: Пред портите на вечността", за който Уилям Дефо вече бе отличен като най-добър актьор във Венеция, филма на Ралф Файнс - "Рудолф Нуреев: Бялата врана" и филма на Паоло Сорентино за Силвио Берлускони, озаглавен "Те". Редом с това – за седма поредна година на Фестивала на френския филм в "Киномания" ще бъдат показани най-добрите филми от водещата европейска кинематография.
 
Кинофорумът ще бъде открит с българския филм "Времето е наше" на режисьора Петър Попзлатев. Какви са причините да се спрете именно на него?
Просто ни хареса как режисьорът е показал всички травми на прехода – артистично, почти в жанра на трилъра.
 
Тази година "Киномания" ще се проведе под мотото "Големите филми преди големите награди". Кои според вас са заглавията, които ги очакват престижни отличия?
Освен за Ван Гог, бих посочил още документалните филми "Папа Франциск" и "Фаренхайт 9/11", немския "Меки Ножа", американските "Глория Бел" и "Островът на кучетата", "Старецът и оръжието" и филма на Спайк Лий "BlackKklansman".
 
Кой е филмът от програмата на "Киномания" 2018, който най-много ви е докоснал?
Филмът за Ван Гог на режисьора Джулиън Шнабел.
 
На "Киномания" 2018 ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на големия режисьор Ингмар Бергман със специална селекция от негови филми. Как той променя света на киното и кой е любимият ви негов филм?
Бергман променя света на киното със своята проницателност, с дълбоко изстрадания си поглед към човешката психика и тайните на душата. Преди него никой друг режисьор не е дръзвал така безпощадно да погледне в бездните на неразбирателството между мъжа и жената и силно въздействащия начин, по който той го прави филм след филм, лично за мен е същинско възпитание на чувствата. Ценя много и гледам периодично отново и отново различни негови филми като "Персона", "Сцени от един семеен живот" и "Есенна соната", но може би нямам точно любим.
 
През последните години излизат все повече български филми. Като човек, тясно обвързан с филмовото изкуство, как оценявате развитието на българското кино?
Не е въпросът просто да се появяват български филми – те трябва да намират своята публика. Именно това е една от функциите на фестивалите – да насочват вниманието на зрителите към истински интригуващото кино. Надяваме се, че и благодарение на нашите усилия част от българските филми са били видени от повече хора.
 
Редактор: Весела Софева

 


 


 
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG