Регионален форум за социално предприемачество се провежда в Благоевград

Регионален форум за социално предприемачество се провежда в Благоевград

За първи път в България Министерството на труда и социалната политика съвместно с Националния съюз на трудово-производителните кооперации организират Регионален форум за социално предприемачество. На 29.11.2018 г. Община Благоевград ще бъде домакин на негово издание.

В рамките на проявата ще се проведе регионален дискусионен форум и представяне на социални предприятия и кооперации.
Представянето на социалните предприемачи от благоевградски регион цели запознаване на обществеността с техните продукти. Участници са кооперации от Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Беслен, Якоруда, с. Гърмен и др., предприятия от Дупница, регионален център на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия и Българската асоциация за невромускулни заболявания.
Закупуването на продукти от социалните предприятия е израз на съпричастността на обществото с тяхната дейност и реална подкрепа за развитие на социалната и солидарна икономика в благоевградски регион.
Регионален дискусионен форум на тема „Съвременни предизвикателства пред регионалното развитие на социалната икономика“ ще се проведе в два тематични панела:
Панел 1: „Развитие на социалната и солидарна икономика в България“
Панел 2: „Регионални предизвикателства пред развитието на социалната и солидарна икономика“
В рамките на Панел 1 ще се представи Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика. Участници са представители на МТСП, Областна управа, Община Благоевград, ЮЗУ „Неофит Рилски, социални предприятия и кооперации, представители на местната общност. Сред дискутираните теми ще бъдат:
- Ролята на кооперациите за развитието на социалната икономика – 100 г. Национален съюз на трудово-производителните кооперации;
- Роля на държавата като двигател за развитие на съвременна социална и солидарна икономика;
- Ролята на община Благоевград за насърчаване на социалното предприемачество;
- Социалният ангажимент на бизнеса при взаимодействие със социалните предприемачи;
- Образование и социално предприемачество – подходи за успешно сътрудничество между ЮЗУ и социални предприемачи в региона.
В рамките на Панел 2 ще бъдат представени успешни модели на социално предприемачество от региона Сред акцентите на панела са: „нормативна среда“, „обществени потребности“, „роля на публичния и частния сектор“ представяне позициите на заинтересованите страни - държавните органи, органите на местната власт, социалните предприемачи и представители на местната общност.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG