ПЕЛИКАНИ И МЕД ОТ ДИНЯ - ТОП АТРАКЦИИТЕ В СРЕБЪРНА

ПЕЛИКАНИ И МЕД ОТ ДИНЯ - ТОП АТРАКЦИИТЕ В СРЕБЪРНА

Природният резерват "Сребърна" е сред магнетичните места в България, които са прелестни през всички сезони на годината. Намира се на 2 км от Дунав и на 16 км западно от Силистра и попада на главното миграционно трасе на прелетни птици между Европа и Африка, наречено Via Pontica. Резерватът обхваща езерото Сребърна и околностите му - около 660 хектара охраняема площ и буферна зона от около 540 хектара. "Сребърна", която е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е обявена за резерват през 1948 г.
Езерото и мястото около него е рай за близо 140 растения, част от които са застрашени от изчезване, 40 вида бозайници, 11 вида влечуги, 10 вида земноводни и 24 вида риби. Основен растителен вид е тръстиката. Растат също водни лилии, блатно кокиче, папур и др. Птичият свят е изключително богат с редки и ценни представители на националния и световния генетичен фонд - водоплаващи птици, къдроглав пеликан, диви гъски, блестящи ибиси, лопатари, диви патици и други. Мястото е единственото традиционно в България гнездово находище на голяма бяла чапла. Там живеят и видра, ондатра - позната още като мускусен плъх, езерен рак, обикновена костенурка, воден плъх и др.
Разстоянието от Пловдив до Силистра е 405 км при маршрут Пловдив-Сливен-Шумен-Силистра. На западния бряг на езерото е разположено село Сребърна, на което е кръстен резерватът, а за името се носят легенди. Местните разказват, че който се изкачи на възвишението до езерото, на лунна светлина водата изглежда като излята от сребро. Според друго поверие името на Сребърна идва от легендата за кан Сребрун, който по времето на кан Аспарух разположил своя стан край езерото на мястото на днешна Сребърна. Трета легенда разказва за заровена лодка, пълна със сребро, по бреговете на блатото. Част от биосферен резерват "Сребърна" е природо-научният музей. Той притежава експозиция от препарирани обитатели на екосистемата. От музея може да се наблюдават всички птици. Поставена е видеокамера в сърцето на блатото, където гнездят пеликаните, и чрез видеовръзка картината и звуците се предават на екран в музея. Около резервата е направена екопътека, като на известно разстояние по нея са построени беседки за отмора и наблюдателни площадки, откъдето може да се наблюдават птиците. Част от комплекса е и екологичната станция на БАН.
Запазен кулинарен патент на село Сребърна е медът от диня и т.нар. маджун от захарна метла, рецептите за които се предават от поколение на поколение. "Проблемът е, че ние остаряваме, а на младите не им се прави, защото работата е много трудоемка." Това обясни Димитрина Симова пред медии от Асоциацията на селскостопанските журналисти в България. Представители на браншовата гилдия бяха сред гостите на кулинарния фестивал "Гозбите на Добруджа", който тази година се проведе в село Сребърна за шести път.
Като традиционни производители на пшеница и царевица, местните хора бяха наредили в центъра на селото софри с домашно приготвени хлябове, преплетени погачи, баници със сирене, локум, лопуш - братовчед на спанака. Имаше също лучена яхния със сини сливи, кирда (тестено ястие със сирене), ошав от пресни кайсии, мамалига от царевично брашно и други характерни добруджански печива с булгур, ориз и месо от петел.
Кметът на село Сребърна Георги Иванов, който кара трети мандат като независим, също се изяви като шеф готвач. Лично приготви казан с бабин кебап и почерпи гостите. Той следеше изкъсо и процеса на печене на чеверме на агне и прасе, а по-късно запретна ръкавите на ризата си и сам ги разфасова на порции.
Обезлюдяването на селото е осезаемо, като населението прогресивно намалява. През последното преброяване през 2011 г. броят на жителите е бил 655, а за сравнение през 1992 г. - 1108. От справка още по-назад във времето виждаме, че пикът е бил през 1946 г., когато там са живели 2259 души.
Любопитна подробност е, че преди няколко години в село Сребърна са се установили 5 чуждестранни семейства. Новоселците са напуснали родните си места в Англия, Ирландия, Румъния и Холандия и са решили да изкарат старините си в България.
Иначе основният поминък на местните е туризъм, поддържан основно заради биосферния резерват и земеделието, с превес на зърнено-житни култури и овощни градини от кайсии, които в този район на Златна Добруджа се развиват най-добре от всички части на страната. Районът е популярен и с ловния си туризъм - предпочитан е за лов на диви прасета, чакали, лисици и друг дивеч. Ако човек замръкне в селото, има къде да отседне. На разположение са два хотела и 4-5 къщи за гости. Легловата база е за 50 души, а през уикендите винаги се пълни с туристи от България и чужбина. Затова е добре да се направи предварителна резервация.
През лятото има и други възможности. Къмпинг Сребърна се намира близо до едноименното село, в района на Силистра. Може да приеме 100 каравани и палатки. Разполага със санитарни възли, течаща вода, детска площадка и волейболно игрище.

Топ рецептата с 1 каруца с карпузи и 1 с дърва

Възрастната жена почерпи с мед от диня и даде рецептата, която на пръв поглед е елементарна.

Необходими са 1 каруца с дини и една каруца с дърва. След като се отдели от корите, плодовото месо се реже на парчета и се вари 24 часа, докато водата се изпари. Трябва обаче да има минимум двама мераклии да се сменят около огъня.

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG