Финансиране в лозаро-винарския сектор: Отпада условието организациите да покриват пазарен дял

Финансиране в лозаро-винарския сектор: Отпада условието организациите да покриват пазарен дял

Професионалните организации в лозаро-винарския сектор ще могат да кандидатстват за подпомагане по националната лозаро-винарска програма и без да покриват пазарен дял, тъй като такова изискване съществува за всички кандидати за подпомагане по мярка „Популяризиране в трети държави“ и то може да бъде доказано от самата организация и/или от членовете, участващи в промоционалния проект. Това предвиждат промените в Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г.

С предложените промени се прецизират текстове, уреждащи изискванията към кандидатите за подпомагане по мярка „Популяризиране в трети държави“. Изяснен е  начинът на доказване изпълнението на критериите за допустимост. С изменението отпада условието професионалната организацията да бъде създадена най-малко 2 години преди подаване на проектното предложение, тъй като финансовият и технически капацитет, посочени като изискване в Делегиран Регламент 2016/1149 на Комисията, могат да се докажат чрез самата организация и/или членовете, участващи в промоционалния проект.

С цел постигане на яснота са прецизирани текстове, касаещи подпомагане на кандидати, които получават обезщетение за загуба на доход. Предвидено е създаване на дефиниция за „нови продукти, процеси и технологии“.

Стопаните, които извършват дейности по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“, ще бъдат компенсирани с парични обезщетения за загубата на доходи в периода, докато новите насаждения встъпят в плододаване. Те ще получават обезщетение за загуба на доход под формата на парично обезщетение, което компенсира загубата на доходи в периода до встъпване в плододаване на новосъздадените лозови насаждения за определен период от време, който не надвишава две последователни винарски години, с цел полагане на грижи за насажденията и опазване на околната среда.

Финансовата помощ за парично обезщетение за загуба на доход ще се изплаща на една вноска, с което се освобождават  ангажирани средства от финансова 2020 г. По този начин се постига ефективно  управление  на бюджета на националната програма за подпомагане по финансови години. Това е заложено в промените в Наредба № 2 от 2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014 – 2018 г./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG