72 отличия от международни олимпиади спечелиха националните ни отбори по природни науки през 2018 г.

72 отличия от международни олимпиади спечелиха националните ни отбори по природни науки през 2018 г.

На 19 декември 2018 г., в Националния археологически музей в София се състоя Осмата годишна олимпийска среща, с която се празнуват успехите на състезателите от националните ни отбори по природни науки (младежи на възраст 14 - 19 години) за изминалата състезателна година. През 2018 г. те спечелиха за страната ни общо 72 медала - 18 златни, 33 сребърни и 21 бронзови. Освен медалите са получени и 8 почетни грамоти. Тези престижни отличия са извоювани в оспорвани състезания с участници от цял свят по математика, информатика, физика, химия, биология, лингвистика, астрономия, астрофизика и турнир на младите физици.
 

С тези медали общият брой на завоюваните отличия за България от 1959 г., когато е Първата международна олимпиада по математика, са 893 медала - 167 златни, 308 сребърни и 418 бронзови.

 

Тържественото събитие традиционно се провежда под патронажа на президента на Република България. „Искам лично от свое име от името на всички българи да изкажа нашата голяма благодарност и признателност към вас. Знам, че това ви струва много труд, упоритост, воля и себеотдаване, но с всичко това, което правите, искам да ви уверя, че вие извършвате една много важна общественополезна дейност, защото вашите успехи са най-добрата реклама за успехите на съвременна България“ – отбеляза президентът на Република България Румен Радев в приветствието си към гостите./ngobg.info

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG