Празненства до зори за 60-ия юбилей на легендарния Попангелов

 Празненства до зори за 60-ия юбилей на легендарния Попангелов

Най-големият в алпийските ни ски и едно от чудесата на спорта ни изобщо - Петър Попангелов, празнува 60-годишен юбилей на 31 януари.

И празненствата ще са достойни като за човек, който е оставил толкова ясна следа в историята.

В Боровец през целия ден текат събития в чест на големия ден на най-големия.

Демонстративно състезание по ски, купон в хотел "Рила" със стотици гости, организиран от "Бороспорт", а след това и банкет в по-тесен кръг приятели и познати на Попангелов. В програмата бе включено и гледането на филма за легендата - "Попангелов - от Боровец до Алпите".

Вероятно празненствата ще приключат чак призори утре, въпреки че "виновникът" за тях е известен като човек, който ляга и става рано. Е, като за 60-годишен юбилей, изключения се допускат.

Той е символ на успеха ни в този спорт, в който традициите на България никак не са големи. Участва в четири олимпиади - Инсбрук 1976, Лейк Плесид 1980, Сараево 1984 и Калгари 1988. В Лейк Плесид и Сараево остава шести, което е ненадминато най-високо класиране на наш алпиец в зимни игри.

Попангелов е единственият българин, печелил старт за Световната купа - на 8 януари 1980 година в Ленгрис (Гер), когато става първи в слалома, изпреварвайки всички асове на алпийските страни, Скандинавия и Америка, включително легендата Ингемар Стенмарк.

За 12 сезона българската суперзвезда в ските записва освен триумфа в Ленгрис още 6 втори места, сред тях в най-престижните стартове в Кицбюел, Венген, Кран Монтана и Гармиш-Партенкирхен.

Цели 12 пъти завършва в призовата тройка, а 40 са класиранията му сред първите десет при жестоката конкуренция на мегазвезди като Стенмарк, Марк Жирардели, близнаците Фил и Стив Мер, Боян Крижай, Кристиян Нойройтер... Десет сезона той не напуска първите 15 в световната ранглиста.

Попангелов спечели два пъти и Европейската купа (1976 г., 1977г.) и стана три пъти световен студентски шампион (Хака 81, Витоша '83, Ясна '87)./dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG