БОГОВЕТЕ НА ВИНОТО СЛЯЗОХА ОТ ПЛАНИНАТА И БЛАГОСЛОВИХА С. ИЛИНДЕНЦИ И ОБЩИНА СТРУМЯНИ!

БОГОВЕТЕ НА ВИНОТО СЛЯЗОХА ОТ ПЛАНИНАТА И БЛАГОСЛОВИХА С. ИЛИНДЕНЦИ И ОБЩИНА СТРУМЯНИ!

По традиция в първата събота на месец февруари, за двадесет и седми пореден път тази година, под красивите върхове на Пирин планина, слязоха Боговете на виното и благословиха лозовите масиви край село Илинденци.
Празникът започна в местността „Масовец“, където десетки гости от страната и чужбина бяха посрещнати с топла питка и глътка от божествения местен еликсир.
Кметът на с.Илинденци г-н Илия Башлиев отправи приветсвени думи към всички гости за добре дошли. Той пожела здраве и добра реколта, с хубаво вино.
Появата на древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският Сабазий, гръцкият Дионис, римският Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита и мома Кераца предизвикаха неповторима емоция за всички присъстващи.
Красивата Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино, всепризната царица на вината, който е един от най-старите запазени сортове бяло грозде в България, отглеждано единствено в района. Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Илинденци и Струмяни по цял свят.
Божествата изпълниха тракийския обред „Розалии”, наричан през различните епохи още Дионисиеви пиршества и Вакханалии. Този ритуал е съхранен отпреди 4 хиляди години и в основата му са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила с която се поставя новото начало.
Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и на община Струмяни.
Както повелява християнската традиция местният свещеник отец Георги Сарадинов отслужи празничен водосвет и благослови лозята и бъдещата реколта. След това започна зарязването на лозята, в което се включиха свещеника, Кмета на община Струмяни г-н Емил Илиев, Кмета на с. Илинденци г-н Башлиев, свитата на Боговете и много от гостите на празника.
Празникът продължи на площада в с. Илинденци, където приветствени думи и сърдечни поздрави отправи Кметът на община Струмяни г-н Емил Илиев. Той пожела на всички винопроизводители и любители на виното да бъдат живи и здрави и да продължават да носят славата на Илинденци и община Струмяни – това благословено от Бога място на гроздето и виното, на веселието, любовта и вдъхновението и занапред по целия свят.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG