Започна Седмица на пчелата в Шумен

Започна Седмица на пчелата в Шумен

Започва Седмица на пчелата в Шумен. Събитието организират членовете на национално сдружение ”Съюз на българските пчелари” в Шумен, а поводът е православният празник в чест на свети Харалампий Чудотворец, който тази година се пада на 10 февруари, неделя. Светецът е смятан за господар на чумата, повелител на пчелите и закрилник на пчеларите.

Тази година празникът е наречен „Медът от пчелите – еликсир на живота”, предава „Дарик“. Предвидена е лекция на биолога-еколог Искра Дончева, подготвени са басни, пословици, поговорки и гатанки за пчелите и техните пчелни дарове. Пчеларите ще почерпят с пита, намазана с мед и топъл чай с мед. От 14 до 17 часа днес, 5 февруари, ще бъде експонирана изложба на пчелен мед и пчелни продукти с участието на пчелари от региона.

На 6 февруари, сряда, от 10:30 часа ВГ ”Медени гласове” към НЧ ”Напредък 1869” и ТД ”Мадарски конник” гостува на празника в чест на свети Харалампий, който се организира ежегодно в Пенсионерски клуб ”Тракия”. На 9 февруари от 11 часа са поканени да пеят песни за пчелите и меда в НЧ ”Добри Люцканов 1912” в с. Васил Друмев, община Шумен. Темата на празника е ”Медът – всичко, което знаем и не знаем”. Планирана е среща на местните пчелари с председателя на СБП-Шумен Даниела Челебиева.

На 6 февруари от 17:30 часа  в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” на шуменските пчелари ще гостува лекторът Светломир Иванов. Темата на лекцията е ”Отглеждане на пчели по Кемеровската система”. Вход свободен.

На 8 февруари учителят по музика Марин Маринов, член на пчеларското дружество, организира за ученици и учители традиционно честване на свети Харалампий с богата художествена програма, като празникът на меда завършва с похапване на пчелен мед за здраве, дарен от него.

На 9 февруари от 17 часа, в читалището в село Пет могили, празникът ще отбележат и пчеларите от Общинско пчеларско дружество Никола Козлево, където ще им гостуват колеги от Общинско пчеларско дружество „Иван Дочев 1904”-Шумен.

На 10 февруари шуменските пчелари колективно ще посетят църквата „Св. Илия” в кв. Дивдядово, за да се поклонят на светеца и да осветят пчелен мед за здраве и благополучие, след което заедно ще седнат на празничната трапеза.

На 12 февруари от 17 часа Даниела Челебиева ще гостува на учениците от клуб ”Приятели на здравето” към  НУ ”Княз Борис I” с ръководител Снежана Николова./agrozona.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG