Програмата VIVACOM Регионален грант допринася за качествена промяна и развитие

Програмата VIVACOM Регионален грант допринася за качествена промяна и развитие

За четвърта поредна година програмата Регионален грант на Виваком дава скорост на добрите идеи. Програмата подпомага безвъзмездно идеи и проекти за развитие на местната общност. След старта си през октомври, сега журито на Виваком Регионален грант оценява най- добрите и съдържателни проекти, за да определи онези, които ще получат финансиране. Какво постигна програмата за изминалите три години? Какви са кандидатите тази година?

Разговаряме с Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ във Виваком и член на журито.


Г-жо Вуткова, четвъртото издание на Виваком Регионален грант навлезе в заключителната си фаза. Колко и какви проекти кандидатстваха в това издание?

И тази година наблюдаваме голям интерес към Виваком Регионален грант. Инициативата стана традиционна и съответно кандидатите стават все повече, а проектите- все по-вълнуващи. Тази година сме участваха 259 проекта от всички 28 области в страната.

Регионалният грант е израз на една от основните ценности на Виваком като компания – идеята за равния старт. Програмата показва на практика как малките идеи могат да направят голяма разлика за много хора в десетки населени места. За нас е особено важно, че успява да обединява – екипът, който заедно създава идеята, подава кандидатурата, а след това въвличат още свои съмишленици и местната общност, за да я реализират. Благодарение на нея се създава по-добра среда за активен обществен живот, споделят се знания, развиват се таланти, дава се достъп до култура и подкрепа и взаимопомощ на хора в уязвимо положение - всичко това, което ни прави цивилизовано общество.

 

Бихте ли разказали малко повече за проектите, които кандидатстват?

Част от проектите обръщат поглед към българските корени и народните обичаи, към инициативи, свързани с артистични прояви и културни събития с участието на местното население, социални активности сред и за природата. Други са насочени
към подкрепа на хора от уязвими групи, занимания с деца, насърчаване на доброволчеството и благотворителността.
Значителна част от идеите са с културно-образователна и социална насоченост, като в това число се предвиждат най-
разнообразни дейности и подходи за обединяване на общностите, преодоляване на различията и вдъхване на нов живот в старите обичаи.

 

По какви критерии се оценяват победителите?

При преценката на инициативите ние, членовете на журито, което, освен мен, включва и Мария Чернева (журналист), Иван Кънчев (Сдружение „Българска история“), Ива Дойчинова (журналист) и Надя Шабани (Български център за нестопанско право), взимаме под внимание три критерия: полза  от реализирането на инициативата или решаването на проблем за конкретна общност; въвличане на местната общност, новаторство. Мотото на нашата програма е „даваме скорост на добрите идеи“, ето защо и целта ни като жури е да оценим и подкрепим финансово онези идеи и проекти, които реално ще допринесат за подобряване на живота по места.

В началото на март ще обявим победителите, които ще получат безвъзмездна помощ до 5000 лв.

 

Ако направим равносметка, какво постигна инициативата Виваком регионален грант през изминалите три години?

Краткият отговор е общо 39 подкрепени до момента проекта в сферите на култура, изкуство, образование, местни общности, екология, социална сфера, спорт и здраве и инвестиция от компанията ни в размер на 179 389 лв. Близо 18 000 души са въвлечени в тези проекти през изминалите три години. Но по-важното зад тези сухи цифри е, че животът на всички тези хора е бил повлиян от проектите, което ни накара да продължим инициативата. Във Виваком разбираме от мрежи и мога отговорно да споделя, че мрежата на Регионалния грант е наистина впечатляваща: стотици партньорства, донесли качествена промяна, решаващи проблеми и създаващи възможности. Важно е да се отбележи, че програмата подкрепя инициативи предимно в по-малки населени места, което допринася за тяхното развитие.

А ако трябва да сме напълно конкретни – ето каузите и цифрите зад тях:

- споделяне на опит и знания - обучени над 840 души от различни възрасти по теми като астрология, програмиране, гмуркане и ветроходство, доброволчество, разделно събиране на отпадъци и рециклиране, сексуално образование, безопасност на движението по пътищата, бизнес планиране и предприемачество и други.

- развиване на талантите и желанието за себеизява на децата - над 350 деца и ученици са запознати с 22 вида професии и занаяти; създадени са над 50 есета и предприемачески проекта и още повече снимки, рисунки и творби на деца и ученици.

- подобряване на средата на живот - изградени, ремонтирани и облагородени над 50 пространства от значение за местната общност като паркове, градини, спирки, междублокови пространства, класни стаи на открито, сцени на открито, училищни библиотеки.

- опазване на околната среда - почистени и спасени 9 природни забележителности и местности; създадени условия за развитие на екосъобразен туризъм в 4 места; спасени кестени в 3 града.

Примерите са много, но и тези показват, че програмата е успяла да постигне една от основните си цели, а именно да даде скорост на идеи в полза на малките общности. /offnews.bg

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG