ТЪРСИ

Как един българин спази 20-годишно обещание към ментора на Джордан

 Как един българин спази 20-годишно обещание към ментора на Джордан

През лятото на 1999 г. Васил Евтимов даде обещание. Днес, 20 години по-късно, е на път да го изпълни.

Ето я цялата история, разказана в изданието "The Daily Tar Heel" - медията на университета в Северна Каролина.

Той бе взел решение да пропусне последните две години от колежанското си образование там, където баскетболната му кариера вече бе далеч от това да е обикновена. Евтимов пое към Европа, за да започне да играе професионално в Гърция, но преди да напусне колежа, даде обещание.

Даде го на треньора Дийн Смит - една легенда на баскетбола зад Океана, водил Северна Каролина в продължение на 36 години. Включително в ерата, в която там израснаха Майкъл Джордан и Винс Картър. Великият №23 нееднократно го е наричал "моят ментор" и "мой втори баща".

"Обещах на коуч Смит, че един ден ще се завърна и ще довърша образованието си тук - казва Евтимов в интервю за "The Daily Tar Heel". - И, ето ме днес тук!".

Българинът се шегува пред вестника, че е достатъчно възрастен, за да е баща на някои от колежаните. Вече пет семестъра живее в апартамент наблизо и си изпълнява необходимите часове в училище. След няколко месеца той ще излезе от колежа с диплома по Комуникации.

Пътят на Евтимов започва в София, където е роден, но минава и през четири години във Франция, а после с престой в Long Island Lutheran (Ню Йорк).

Северна Каролина го привлече, а през първата година (1996-97) той си постави за цел да бъде конкурентен на звездите в тима. Евтимов превърна тренировките в истински ад за водещи фигури като Антоан Джеймисън - един от преките му конкуренти, който си спомня за този период:

"Играеш като на мач срещу мен - казвал той на Васко, който сега разправя историята. - И след това излизам и вкарвам по 25-30 точки. Не бях виждал нищо такова, здравите тренировки ме подготвят идеално за мач."

Тогава все още треньор е Смит.

Нещата не бяха лесни за българина, защото Джеймисън остана в тима и Евтимов трябваше отново да е на пейката. Вместо това избра десетмесечна военна служба във Франция.

За целта му трябваше отбор и бе картотекиран в тима на По Ортез, но играе без да получава заплащане, както е по френските правила. В същото време в Северна Каролина Джеймисън нанизваше средно по 22,2 точки на мач и след тази година влезе в драфта на НБА, заедно с Винс Картър.

Евтимов се завърна в следващия сезон и направи силна подготовка, като средно в трите предсезонни мача вкарва 15 т. и печели 10 борби. Колежанската лига NCAA обаче му налага наказание от 18 мача заради това, че е играл в европейски професионален тим и това му дава "предимство"

"Беше много неприятно, това си бяха практически 60 процента от сезона. Нататък не беше същото.". През януари Евтимов се завръща, играе в 16 мача, но вече я няма химията с новия треньор Бил Гътридж. През лятото атинският отбор Dafnis B.C. влиза в контакт и Васко не иска да пропусне такава възможност.

"Беше правилното решение - разказва днес бившият баскетболист. - Не беше редно да ме наказват и не се чувствах добре. Трябваше да се преместя."

В кариерата си игра в 10 държави, като стана първият баскетболист, играл на европейско първенство за два отбора - Франция и България. Отказа се през 2016-а, когато кариерите на съотборниците му от онзи тим на Северна Каролина отдавна бяха приключили. Освен тази на Винс Картър, който продължава да е в НБА на 42 г. (част е от Атланта Хоукс).

Горе-долу по това време, през 2016 г., бе създадена и програмата Complete Carolina, чрез която бивши студенти-спортисти в колежа да имат шанс да завършат образованието си и да се дипломират.

Това, между впрочем, е съвсем обичайна практика зад Океана, където системата на спорта изстрелва най-добрите от колежа в професионалната игра, а те могат да финализират учението си чак, когато спрат да са професионални спортисти.

В последните пет семестъра, именно това прави Васко Евтимов. Във вторник и четвъртък е на лекции.

В понеделник, сряда и петък работи с мъжкия баскетболен тим на колежа - проверява всички ли са в час, всички ли са на линия. Понякога дава наставления и по някой съвет на играчите, като едновременно с това попива от методите на Рой Уилямс, който днес е главен треньор на Северна Каролина. Евтимов не крие, че иска един ден да започне като помощник в щаба.

През уикендите Васко е при децата - седемгодишната Лили, 15-годишната Мария и Никола (18 г.). Надява се, че участието му в програмата ще бъде ясно послание за тях колко важно е образованието. Ники е баскетболист в Greensboro Day School и върви по пътя му.

Когато стане дума за легендата Смит, Евтимов започва да става по-словоохотлив. 

На 7 февруари се навършиха 7 години от смъртта на големия треньор. Отиде си на 83. Една усмивка се появява на лицето на Евтимов при споменаването. Две десетилетия след обещанието, което той даде на Смит, българинът е на път да го удържи.

"Сигурен съм, че знае за това - казва Васко. - Изключително щастлив съм, че ще мога да изпълня обещаното пред него." /dir.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG