СУРВАКАРСКА СВАТБА И КУМСКА РЪЧЕНИЦА НА СЕДМИЯ КУКЕРСКИ ПРАЗНИК В ЛУКОВИТ

СУРВАКАРСКА СВАТБА И КУМСКА РЪЧЕНИЦА НА СЕДМИЯ КУКЕРСКИ ПРАЗНИК В ЛУКОВИТ

През мразовития 23 февруари се състоя седмото издание на Кукерския празник „Февруарска плетеница“ – Луковит`2019.  В студеното съботно утро градският площад „Трети март“ се огласи от звън на чанове и темпераментни нашенски хорà.

Празничната традиция за изгонване на злите сили и проправяне пътя на пролетта за пореден път бе спазена от Фолклорен танцов клуб „Луковитски бисери“, под ръководството на Емилия Тилова и със съдействието на Община Луковит и НЧ „Съзнание 1895“. Сърцатите членове на клуба зарадваха публиката с изпълнение на тракийски и северняшки хорà. Заедно с тях на площада оживя и вековната традиция от Пернишко, представена от сурвакарската група на Драгичево. Сурвакарите бяха предвождани от самия кмет на селото – Виктор Викторов. Групата на звънчарите се придружаваше от сватбарска група, която изпълни зимния маскараден обичай „Сурвакарска сватба“.

Приятна изненада поднесе луковитският клуб, който с ритуала „кумска ръченица“ дари гостите от Драгичево с петел и пита. Официални поздрави си размениха кметът на Драгичево и домакинът – кметът на община Луковит Иван Грънчаров. Накрая участниците се хванаха на хоро с публиката и веселието достигна кулминационната си точка под звуците на Койнарската духова музика.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG