Българинът Димитър Маринов грабна в ръцете си Оскара за "Най-добър филм"

 Българинът Димитър Маринов грабна в ръцете си Оскара за

Tази нощ в Лос Анджелис бяха раздадени наградите "Оскар". Победителят в категория "Най-добър филм" бе обявен от Джулия Робъртс. Отличието отиде при "Зелена книга", в който участва и българинът Димитър Маринов. Актьорът излезе на сцената заедно с режисьора Питър Фарели и колегите си Виго Мортенсен и Махершала Али. Маринов веднага успя да поеме от Джулия Робъртс една от позлатените статуетки, връчени на продукцията. Той развя пред милионите зрители на Оскарите и малкото българско флагче, което си носеше за червения килим. Преди церемонията Маринов призова всичките си сънародници да се гордеят, че има българин на наградите и че той ще направи всичко възможно да сподели с тях с успеха си. "Зелена книга" спечели и отличията за "Оригинален сценарий" и "Актьор в поддържаща роля".

Мексиканската продукция на Алфонсо Куарон "Рома" обра отличията в едни от най-престижните категории - за "Чуждоезичен филм", "Режисура", "Операторско майсторство".

Тази година премина без официален водещ, но от такъв нямаше нужда, защото сред презентаторите бяха звезди, като Майкъл Kийтън, Барбра Стрейзънд, Чарлийз Терон, Франсис Макдорманд, Дженифър Лопес, Серина Уилямс, Гари Олдман, Даниел Крейг, Емилия Кларк, Лора Дърн и много други.

Хелън Мирън отново открадна шоуто, след като миналата година показа изисканост и блясък до Джейн Фонда. Сега носителката на "Оскар" се появи в ослепителна цикламена рокля с омбре ефект до Джейсън Момоа, облечен в розов костюм.

Шоуто бе открито от зрелищно изпълнение на Queen и Адам Ламбърт с изпълнение на "We Are The Champions". Лейди Гага и Брадли Купър направиха романтичен дует край пианото на номинираната за Оскар "Shallow" от "Роди се звезда". На сцената пяха още музикалната и кино звезда Бет Мидлър и носителката на "Оскар" Дженифър Хъдсън. Отличието за "Оригинална песен" отиде при "Shallow". Лейди Гага се разплака и първия човек, когото прегърна, бе Брадли Купър. Певицата, която бе номинирана и в категорията "Актриса в главна роля" за играта си в "Роди се звезда", благодари на Купър (режисьор и водещ актьор във филма) за това, че е повярвал в нея и каза, че не не би изпяла песента с никой друг.

Изненадващо дори за самата Оливия Колман, тя спечели престижното отличие за "Актриса в главна роля" за изпълнението си във "Фаворитката". Така тя открадна поредната възможност на най-номинираната от Академията звезда - Глен Клоуз, да грабне наградата. Първите думи на Колман от сцената бяха, че това е доста стресиращо, а след това добави:

"Това е доста забавно, спечелих Оскар!"

Оскарът за "Актьор в главна роля" отиде при Рами Малек за превъплъщение му във Фреди Меркюри в "Бохемска рапсодия". Младата звезда спечели първата си награда от Академията и първата му работа бе да целуне многократно красивата си приятелка Луси Бойнтън, която му партнира във филма като голямата любов на Фреди - Мери Остин. Рами благодари на майка си, която бе в залата и на баща си, който вече не е между живите. Музикалната драма триумфира и в категориите "Звуков монтаж", "Звуков мишунг" и "Монтаж".

Махершала Али спечели втория си Оскар, след като през 2017 триумфира с отличието за ролята си в "Лунна светлина". Той взе статуетката за "Актьор в поддържаща роля" за "Зелената книга" и получи поздравления от колегата си във филма - Виго Мортенсен. Реджина Кинг грабна Оскара за "Актриса в поддържаща роля" за "If Beale Street Could Talk".

В категорията "Адаптиран сценарий" бе отличен "Черен в клана" на Спайк Лий.

Широко обсъжданият филм за супергерои "Черната пантера" грабна наградите за "Музика", "Сценография", "Костюми".

Отличието за "Грим и прически" отиде при "Вице".

"Първият човек" получи наградата за "Визуални ефекти". Призът за "Анимация" бе спечелен от "Спайдър-мен: В Спайди-вселената", а за "Късометражен анимация" - от "Bao".

Оскарът за "Документален филм" отиде при "Free Solo", а за "Късометражен документален филм" - при "Period. End Of Sentence". "Skin" бе отличен в категорията "Късометражен филм". /dir.bg

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG